Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Цените на имотите в София още са далеч от предкризисните нива

Няколко квартала са изключение от тенденцията, като най-бърз е ръстът на цените в района на мол Paradise и кв. "Хладилника" заради новата инфраструктура

   1| 2| 3    
1
 
1
 
26
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Стига еуфория. През 2007ма имахме 7 процента растеж, а рекорда при сегашната щуробаджанашка власт е 3.5 процента, а според Цветанов 3.9 даже. Тогава имахме инвестиции за една година само, колкото са инвестициите за всичките години управление на ГЕРБ приблизително. Тогава имахме милиони декари земя за продаване и София дърпаше население от провинцията. Сега провинцията е на червено отвсякъде и само няколко големи града имат някакъв растеж. Моят град е намалял с почти 1.5 процента за 1 година само, а е от сравнително големите областни. Сами разбирате какво прави това с надеждите за бизнес и растеж. Следвоенните набори удариха 70така , а те са градски набори, скоро по естествен път ще оставят стотици хиляди имоти на липсващите си в страната наследници. Оптимизма от 2007ма няма нищо общо със сега. Сега шепа мутраци - крадци и евроусвоители и една малка добре платена част работещи могат да си позволят имот. Другото е пладнешки обир на народа със заеми.
0
 
2
 
25
red6 до: Miraka
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Aми фирмените имоти, които са жилища - със същия данък. Даже по-добре - така хем ще трябва рентиерчетата да се изсветлят повече.
0
 
3
 
24
Miraka до: dew1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В нормалните държави в Европа наемателите не са спорадични, а масово хората живеят така. Освен това рентиерите с повече имоти, срещу които предлагате мерки, просто могат да си отворят фирма (ако вече нямат) и да прехвърлят имотите на нея. Не мисля, че може законово да се каже една фирма от колко и колко големи имоти има нужда. Вярно, ще се вдигнат разходите спрямо сега, но няма да е 5-кратно :)
1
 
1
 
23
dew1 до: Miraka
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Е, ще го калкулира, но и не може до безкрай да вдига цената на наема. То и сега, въпреки цените на жилищата, е по-изгодно да купиш, отколкото да живееш под наем. Ще останат спорадични наематели, които са за кратко в населеното място и нямат намерение да живеят за постоянно.
1
 
4
 
22
dew1 до: popo323
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Според мен, справедливо е за основно жилище, отговарящо на нуждите на собственика, да се плаща минимален данък. За по-голямо от потребностите му, да се увеличава данъка прогресивно на излишика. За всяко следващо жилище, данъкът да е петкратен. В този случай, щом имаш много жилища или пари да купуваш имоти, значи имаш пари и да участваш съответно в създаване блага за обществото. Ако не искаш, освободи се и вложи парите си в нещо, за което ще плащаш по-малко, като например в някакво производство или обработка на земя, където даже и субсидии получаваш. И нека някой не се изхвърля, да ми обяснява какъв "социалист или комунист" съм, като говоря за "блага за обществото". Далеч съм от това, но съм го видяла и знам, че така е правилно. Въпреки че, има и много въпросителни. От една страна съмнително справедливото и компетентно управление на бюджета, а от друга хитрушковците, които искат социални придобивки, без да ги заслужават. Но така е за всичко по света, няма чисто черно и чисто бяло.

1
 
2
 
21
dew1 до: popo323
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
От езика разбирам, че по-скоро ти си "беден *** и неудачник". Така говорят злобните комплексари, които са неудоволетворени от това което са. В нормалните държави има справедливост при плащането на данъци. Колкото по-богат си, толкова по-голяма е ставката, върху която плащаш данък. Като имаш повече жилища отколкото имаш нужда, ще плащаш. Затова действително България се е превърнала в рентиерска държава, като собствениците дори не плащат и мизерния данък от 10% на наема, като се пазарят като *** как няма да дават документ за платения наем и не искат наема да се превежда по банков път. Да не говорим за изоставените и неподдържани жилища. При заплахата за им бъдат отнети за неплащане на данък, ще се погрижат и множеството наследници да се "разберат" и да го продадат.
0
 
4
 
20
red6 до: popo323
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Само като написа това за високите данъци в България и ми светна какъв бай Ганьо си. Явно не си си подавал носа извън страната, да знаеш нещо за данъците.

Да те светна относно "Само беден *** и неудачник ще иска да плаща повече данъци в каквато и да е сфера " - явно швейцарците са такива бедни и прости неудачници, който не толкова отдавна на референдум сами си вдигнаха данъците...

И не, нямам завист към рентиерчетата - това са някакви паразити, които уменията им да развиват бизнес се свеждат до отдаване на имот под наем...

Относно интелекта и благосъстоянието ми - само като те чета и става ясно, че те превъжхождам и по двете и то с доста.
0
 
0
 
19
Miraka до: red6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
На рентиера като му вдигнат данъка, защо си мислиш, че няма да го калкулира целия или поне част от него в наема? Или от добра душа няма да го направи :)
2
 
2
 
18
popo323 до: red6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Айде стига глупости , данъците винаги са на база общите доходи в държавата и тук са повече от високи във всяка сфера , а не колко ще се оцени някакъв имот в даден момент . Разбирам те , завиждаш на някакви дребни рентиери и така нататък , не си сам , има и други ,като теб , но не е нужен спор . Не очаквам да си признаеш. На никой не му пука нито от твоето мнение , нито от моето . Има си Парламент и той ги решава тези въпроси .
Явно си и тъпичък щом не разбра сравнението с колите , месото и така нататък. Само беден *** и неудачник ще иска да плаща повече данъци в каквато и да е сфера , просто от завист ,че другите имат , не е случайна поговорката " Аз ще си запаля къщата , та да изгори плевника на съседа "
0
 
5
 
17
red6 до: popo323
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Далече си от истината - данък имот трябва да облага имота и да е на базата на имота. А не какви доходи има собственика му. За тия неща си има ДОД, ДДС, данък печалба и т.н. Ако толкова са се наострили - първия имот който има човек - 50% от данъка. Втори - 100, трети - 102, четвърти - 104 и т.н.
То станахме държавата на веселите рентиери...

Относно колите - същата работа. Данъка да е по екологична оценка и мощност. Не по доходите на тоя дет' я кара. Като те чета - чист псевдо-социалист далавераджия си. Иска да има, ама не иска да плаща. И се крие зад бедните...