IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Все по-малко привлекателно ще е за българите да емигрират заради доходи

Ръстът на заплатите в икономиката е бърз и то в среда на отсъстваща инфлация, коментира икономистът

12:10 | 21.09.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Все по-малко привлекателно ще става за българите да емигрират в по-богати държави заради доходите в резултат на икономическите процеси у нас. Това каза по bTV икономистът от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов.

Той направи уточнението, че това ще се случи, при условие че икономиките в Източна Европа продължат да се развиват и да привличат инвестиции.

По думите на Богданов в момента България страда от демографски срив и недостиг на работна ръка.

Той вижда три варианта пред работодателите в осигуряването на работна сила - да наемат пенсионери, да привлекат хора от чужбина или да създават бизнес модели, които да изискват по-малко хора, но по-квалифицирани.

В същото време данни на икономистите сочи, че заплатите у нас растат.

Със сигурност 10 на сто ръст на заплатите в икономиката е бърз ръст и то в среда на отсъстваща инфлация, каза той.

„Преди години имахме такъв ръст, но имахме и ръст на цените. Сега нямаме все още индикации, че има ръст на потребителските цени. Но създаването на повече работни места и повишаването на доходите повишава цените на местните услуги”, коментира Богданов по повод излизането на Великобритания от ЕС, което ще даде възможност на много българи да се върнат у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
Да се работи в Европа днес , вече не е така изгодно както преди 15 години...системата така е настроена , че всичко което изкараш да остане там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още