IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се умори от китайските обещания за отворен пазар

Европейските фирми призовават за премахването на законите за чуждестранни инвестиции

08:55 | 22.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските компании са уморени от неспособността на Китай да изпълни обещанията си за отваряне на своя пазар, пише AFP, позовавайки се на доклад на Търговската камара на Европейския съюз (ЕС) в Китай.

Камарата публикува ежегоден доклад от 400 страници, в който се описват регулаторните бариери, които продължават да възпрепятстват инвестициите във втората по големина икономика в света.

Европейските предприятия "страдат от натрупана умора", заради лавината от обещания през последните години, които никога не са се материализирали", се казва в доклада.

Камарата призова управляващата комунистическа партия да "замени думи с конкретни действия и да осигури реципрочен достъп до своя пазар“.

Ограниченията, наложени на чуждестранните инвестиции, накараха компаниите от чужбина да си партнират с местни фирми и често да споделят жизненоважни технологии, освен когато достъпът до определен пазар не напълно забранен.

Китайските фирми не са изправени пред подобни ограничения на пазарите на ЕС, заяви президентът на камарата Матс Харбърн, призовавайки за премахването на законите за чуждестранни инвестиции. По думите му инвестиционният климат в Китай е твърде сложен, непредсказуем и непрозрачен за привличане на чужд капитал. 

"Цифрите говорят сами за себе си - китайските инвестиции в Европа нараснаха с 77% през миналата година, докато инвестициите на ЕС в Китай спаднаха с една четвърт", каза Харбърн. Европейските инвестиции се свиха с още 23% през първото тримесечие на 2017 г.

Проучване от май, публикувано от Камарата, показва, че 54% от компаниите от ЕС, работещи в Китай, смятат, че отношението към тях е по-лошо в сравнение с това към местните партньори.

Друго изследване, проведено през януари от Американската търговска камара в Китай, установи, че повече от четири от пет американски компании смятат, че сега страната е по-неприветлива за чуждестранните компании, отколкото в миналото.

В началото на седмицата американският представител, отговарящ за търговията, Робърт Лайтшизер разкритикува китайския подход към икономиката, определяйки политиката на Пекин като "безпрецедентна" търговска заплаха, на която Световната търговска организация не беше подготвена да отговори.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан отговори на обвиненията, настоявайки, че „Китай твърдо подкрепя отворената световна икономика и подобрява бизнес средата й.

Сирене и киберсигурност

Липсата на достъп опровергава реториката на китайските лидери.

През януари президентът Си Дзинпин приветства глобализацията на Световния икономически форум в Давос и настоя, че Китай е поел ангажимент "да се отвори". По-късно същия месец правителствено обеща да "създаде среда на лоялна конкуренция" и "да засили усилията за привличане на чуждестранни инвестиции".

Но чуждестранните фирми все още се тревожат за бизнес климата в азиатския гигант.

През последните седмици китайските митнически власти забраниха вноса на някои сирена, традиционно използвани в Европа, включително Камембер, Бри и Рокфор.

Внезапният ход дойде почти без обяснение, въпреки че все още не бяха обявени новите национални стандарти за безопасност на храни като сирене, които се подготвят повече от две години и половина.

"Това е много изненадващо и ние не можем да разберем причините, стоящи зад решението", каза Харбърн.

Новите китайски правила, които трябва да започнат да се прилагат от 1 октомври, изискват сертификати за инспекция, дори за някои нискорискови хранителни продукти, и не са в съответствие с международната практика, се посочва в доклада на европейската камара, каза Харбърн.

Той също изрази загриженост за новия строг китайски закон за киберсигурността, който от 1 юни насам изисква технологичните компании да съхраняват потребителски данни вътре в страната.

Без по-голяма прозрачност от страна на Китай смътно формулираното законодателство вероятно ще ограничи лоялната конкуренция и ще подкопае доверието, каза той.

"Липсата на доверие наистина е вредно за привличането на чуждестранни инвестиции", категоричен беше Харбърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
Той също изрази загриженост за новия строг китайски закон за киберсигурността, който от 1 юни насам изисква технологичните компании да съхраняват потребителски данни вътре в страната.-----------------------------------------------------------------странни птици са тия геййовете, къде очакват да се съхраняват данните на Сашвски или Брикселски сървъри ?!? Доверие, кви доверия бе те да не са кьорави какви ги вършат тия шнорхели с държавите от "оста на злото и диктатурите" ..... я марш никви либерастии никви доверия никви чудесии, ЕСто им налага санкции за стоманата високи мита за китайски стоки, кво очакват ?!? .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още