IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон подписа пет указа за реформа на трудовия кодекс

Трудовата реформа бе сред основните обещания, с които Макрон дойде на власт

15:30 | 22.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон подписа пет указа, с които се реформира трудовия кодекс, предаде Ройтерс.

Трудовата реформа бе сред основните обещания, с които Макрон дойде на власт, отбелязва БТА.

Промените имат за цел да предоставят на работодателите по-голяма гъвкавост, особено на малките компании. Според Макрон те са необходими за намаляване на безработицата във Франция, която се задържа между 9 и 10,5 процента от 2010 година.

Синдикатите се противопоставиха на плановете, опасявайки се, че те ще отслабят защитата на трудещите се, а организацията на работодателите МЕДЕФ (MEDEF) ги приветства.

Указите, подписани днес от Макрон, позволяват по-голяма част от условията на труд да се договарят на ниво компания, вместо за целите сектори.

Те дават също така възможност на малките компании да преговарят пряко с персонала или с избрани негови представители, вместо чрез синдикатите.

Установяват се нови максимални обезщетения за работници, които считат, че са били несправедливо уволнени, макар обезщетенията като цяло да се увеличават.

Генералният секретар на Общата конфедерация на труда Филип Мартинес определи по-рано реформите като "социален преврат", но в полза на Макрон е разцеплението сред трите водещи френски синдиката по този въпрос.. 

Френските правителства от десетилетия се опитват да реформират трудовия кодекс, обхващащ 3000 страници, но в крайна сметка плановете им се разводняваха под натиска на улични протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 6 години
Е време е и Макронът да опита народната любов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още