IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще обучава македонската Сметна палата на одит

Заедно с хърватската одитна институция ще се изпълнява проект за подобряване на административния капацитет на македонската Сметна палата

22:30 | 25.09.17 г. 1
<p>
	Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков (вдясно) и генералният одитор на Върховната одитна институция на Република Хърватия Иван Клешич. <em>Снимка: Сметна палата</em></p>

Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков (вдясно) и генералният одитор на Върховната одитна институция на Република Хърватия Иван Клешич. Снимка: Сметна палата

Българската Сметна палата беше избрана от Република Македония да ръководи изпълнението на туининг проект, с който върховната одитна институция на Македония да подобри административния си капацитет и да повиши ефективността на одитите си.

За изпълнението на дейностите по туининг проекта „По-нататъшно подобряване на административния капацитет и ефективността на външния одит на Сметната палата“ българската Сметна палата ще бъде подпомагана от хърватската.

„Между двете институции е договорен консорциум и се подписа споразумение, в което партньорите потвърждават своята готовност да обединят усилията си и проектът да бъде завършен за 21 месеца, като стойността му е 1,4 млн. евро”, съобщи председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков.

Той и генералният одитор на Върховната одитна институция на Република Хърватия Иван Клешич сложиха подписите си под споразумението.

Цветан Цветков очаква македонските партньори да постигнат капацитет, с който ще допринесат  за присъединяването на страната си в ЕС.

Председателят на българската Сметна палата напомни, че с македонските си колеги споделят едни и същи ценности за развитието на обществото, като целта е да се допренесе за качествен и достоен живот на гражданите.

Ръководството на консорциума се поема от българската Сметна палата, която ще докладва на Европейската комисия за изпълнението и напредъка по проекта.

Областите, в които с македонските одитори ще бъдат споделени знания, опит и добри практики, натрупани в условията на членство в ЕС, включват  подобряване на одитната дейност и методология в съответствие с Международните стандарти на върховните одитни институции, създаване на механизъм за взаимодействие с парламента, укрепване на капацитета в IT и комуникацията.

“Българската сметна палата премина през годините по пътя от обучаван „студент“ и сега се превръща в обучител. За своето институционално развитие и укрепване тя осъществи няколко международни проекта с подкрепата на европейски програми”, посочи Цветан Цветков.

Вяра Ангелова, ръководител на туининг проекта, обяви, че той е предизвикателство за всички, които участват в него, и е убедена, че с него ще се допринесе за просперитета на македонското общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ТЕЗИ ПЪК НАМЕРИЛИ КОЙ ДА ГИ ОБУЧАВА НА ОДИТ. Одита на КТБ извършен малко преди банката да се срине е показателен за това какво представляват нашите ОДИТОРИ.НАМЕРИЛИ И ТЕЗИ ПРИ КОГО ДА СЕ ОБУЧАВАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още