IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

08:45 | 27.09.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност).

Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро.

При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото:

1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов.

2. Европейски банков надзор

3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси.

4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н.

5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 0
Ya_Kito
преди 6 години
Не искам да обиждам абсолютно никого, исках да кажа, че липсата на финансова култура пречи на взимането на правилни решения. Правилните решения са тези, които ще доведат до икономически ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 7
kukumber
преди 6 години
Коментарите на обикновените граждани в началото на статията са единствената истина в нея. Цените ще скочат ДВОЙНО, а заплатите ще паднат ДВОЙНО. те това ще се случи. Що се отнася до примера с Германия, шурея ми живее там от 25 години и сподели същото. Германците за една нощ обеднели ДВОЙНО. Същото е станало и във Франция. Който не вярва, да попита роднините си. Що се отнася до коментарите на "специалистите", това си е поредната добре организирана пушилка. Парата прави борбата !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 12
mpy_yordanov
преди 6 години
Не съм проверявал дали са 9 или 14 млрд. лв., това са подробности, без значение. 1-во защото фискалния резерв+ парите на самото БНБ покрива още повече (вече сигурно почти 20 млрд лв.).И освен това при положение, че депозитите са вече ако не се лъжа 70 млрд. лв. (широките пари), то тези 14 млрд. лв. са нищо (най-тесните пари). Е тези 70 млрд. лв. депозити ще станат овърнайт 35 млрд. евро депозити. "2. Ако наистина ЕЦБ ни даде нужните около 7 млрд. евро, или по-точно подари, ами дайте да влизаме. Само после на излизане да не ни ги искат обратно :)"И аз това казвам, дайте да влизаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 23 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Нямат финансова култура? Затова ли сме ВТОРИ по национален дълг в Европа?Защото сме с ниска финансова култура?Значи който е с висока финансова култура прави дългове, опростяват му се, инвестира си парите в глупости като застраховки, сложни финансови инструменти и кухи фирми, естествено като дойде кризата идва няква пияница тип Юнкер и казва - "да, ама сега нали сме приятели хайде да опрощаваме и спасяваме"?Това ли наричате финансова култура?Освен, че сме най-НЕзадлъжнялата нация (втора в Европа по най-малък национален дълг), сме и една от държавите с най-голяма собствена жилищна собственост!Иска му се на някой България да не е финансово грамотна.. за негово нещастие обаче още е живо поколението, което знае какво е хиперинфлация!Иска му се за да може да си продава *** финансови продукти, да видим колко акъл е останал на българския народ обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 28 rate down comment 1
Karo
преди 6 години
Сериозно ли?1. Левовете в обръщение отдавна не са 9 млрд. лв., а са около 14 млрд. лв. Справка БНБ. Просто последната година много се печатат.2. Ако наистина ЕЦБ ни даде нужните около 7 млрд. евро, или по-точно подари, ами дайте да влизаме. Само после на излизане да не ни ги искат обратно :)3. Май по-добре да взема да чета бг-мамма за реални икономически новини. А за пропаганда си имаме gerb.bg ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото? -------------------------------------------------------------ааа не бе швепс .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 12
mpy_yordanov
преди 6 години
Точно от въздуха ще падат, както и преди Валутния борд левовете падаха от въздуха и правеха инфлация. Сега еврата падат от въздуха (ЕЦБ), а доларите (от ФЕД). Фискалният резерв е собственост на Правителството, не на БНБ. Затова като влезем в Еврозоната, БНБ казва на ЕЦБ "ето тук има едни 9 млрд. лв. в обръщение, дайте ни 4,5 млрд. евро да ги заменим. Правителството си остава собственик на фискалния резерв от 6,5 млрд. евро (в момента вложен в чуждестранни първокласни ДЦК) и може да си ги харчи както желае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 14
Ya_Kito
преди 6 години
Проблемът в България не е дали да се въведе еврото, истински проблем е, че в България голяма част от хората нямат финансова култура. Когато се кажат икономически факти отговорите не са аналитични икономически, а измислени и псевдонаучни. Истинският отговор за цените след въвеждане на еврото е: СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО В ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОЧАКВА ИЗВЕСТНО ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ, НО ТЪЙ КАТО ЗАПЛАТИТЕ НЯМА ДА СЕ ПОКАЧАТ С ТЕМПА НА ИНФЛАЦИЯ ЗА СЪЩИЯ ПЕРИОД, ТО ПОВИШИЛИТЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ СВАЛЯТ С ОГЛЕД НА ТОВА, ЧЕ ИМ Е НАМАЛЯЛО ТЪРСЕНЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 5
Miraka
преди 6 години
Само не разбирам как така фискалния резерв ще се освободи за харчене? Еврата, които бъдат пуснати в обръщение, да не би да падат от въздуха - нали трябва да си ги "купим" с нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
Minka
преди 6 години
A акциите ще се вдигнат ли? И те от лев дали ще отидат на евро? :) Ще станем два пъти по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още