IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

08:45 | 27.09.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност).

Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро.

При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото:

1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов.

2. Европейски банков надзор

3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси.

4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н.

5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 2
gmgoiko
преди 6 години
За две неща съм съгласен резерва ще се "усвои" и ще закръглим нагоре от леФче на 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Karo
преди 6 години
Ами какво има да му рабираш? Ще се освободи фискалния резерв и ще се даде замагистрали, а ЕС ще обмени левовете на хората срещу евро, т.е. ще ни даде 7 млрд. евро. Ама май не.То ако ставаше така отдавна да са ни вкарали еврото, кой ти бяга от 7 млрд. евро бадева, щяха да завършат Хемус и да направят златния тунел за Гърция.Така че явно тук има неразбиране относно въвеждането на еврото.Може ли някой да освен да пише общи приказки, да обясни на Мариян как аджеба би се въвело еврото като реални действия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 12
lozkhris
преди 6 години
прод; - основно защото обслужването в Бг е под всека критика7. Европейският банков надзор и сега действа, както не сме в ЕЗ.8. Изобщо не е верно, че цените в Германия не са се рпоменили !! - Сведетел съм ЛИЧНО как в деня, в който се въведе еврото в Германия таксиджиите си смениха само валутата, не и цифрите от предния ден, които бяха в марки,..също и с бирата във всички заведения на реда на улицата - над 20, впрочем...И накрая - ако беше много хубаво, американците щаха и те да искат да влезнат в ЕЗ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Аз имам един въпрос, някакси не го разбирам това въвеждане на еврото, по точно т.3 за резерва ни в конвертируема валута. Как ще се освободи резерва, след като въведем еврото? Защото простата логика казва, че БНБ ще обмени левовете за евро от този резерв, освен ако от ЕС не ни дадат няколко милиарда, по-точно 7 млрд. евро защото в обръщение парите у нас са 14.2 млрд. лв. по данни от БНБ. Е как ще освободим резерва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 15
lozkhris
преди 6 години
Да споменя само няколко неща на говподина, списал статията:1. Без национална валута се затваря 130 год. институция БНБ и последната самостоятелност на държавата. 2. Без национална валута държавата няма възможност да я девалвира в периоди на трудности и да сваля лихвите за да стимулира износа, напр3. Като не може да си стимулира вноса, държавата се лишава от възможността да влияе върху дефицитите си и да привлича инвестиции заради по-евтин труд.4. Магистрали се строят с пари, които не се крадат - в Бг е точно обратното и затова наоколо всички имат прекрасни пътища, а ние се движиме още по пътната мрежа на бай Тодор5. По времето на ЖанВ държавата беше собственик на фалирали предприятия, а парите се движеха по схемата "партийни куфарчета". Сега това е невъзможно, най-малко защото цялата производствена база беше унищожена от Иван Костов6. Туристите идват точно заради евтинията на местната валута - направи всичко в евра и спадът на туристопотока ще бъде в пъти, не в проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
studioaa
преди 6 години
Въвеждането на еврото без референдум е противоконституционно. Вот нито е насрочен нито проведен нито казусът е одобрен, затова е абсурд да се говори за каквото и да е било въвеждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 10
melon
преди 6 години
Напротив, точно това ще стане - ще се вдигнат цените. Бил съм в Гърция преди да въведат еврото и след това. Определено има разлика. Тотално цените ще се завишат. Особено на дребните цени на стоки. Ако нещо е 1,2 или 1,5 лв. ще стане 1 евро. Абе дупе да ни е яко!Инфлацията се измерва по разни измислени критерии, които поне за моята "кошница" не са релевантни. Къде е тази ниска инфлация - в сметките в заведенията ли, в цените на пазарите ли, в супермаркетите ли? Странно, че Мариян е автор на статията?! Обикновено пише доста по-точни материали:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
scott
преди 6 години
АЙДЕ ПАК СЪЗЕЦКА ПРОПАГАНДЕС!***, РЮТЕ,МАКРОН И МЕРКЕЛ СИ КАЗАХА: НЕ ВИ ЩЕМ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА!Бойко, и ти горанов, разбарате го това, най-накрая. Като ви казват по приеми - ше ви приеммеме в шенген и еврозоната, това не значи, че ше позволът България да приеме еврото и да вуезе в шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още