IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" прекрати доминацията на ExxonMobil като най-голямата енергийна фирма

CEZ Group и EVN, които имат дейност в България, попадат в класацията на 250-те най-големи енергийни компании в света

10:40 | 26.09.17 г. 5
<p>
	<em>Централата на &quot;Газпром&quot; в Москва. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Централата на "Газпром" в Москва. Снимка: "Газпром"

Руската "Газпром" прекрати 12-годишната доминация на ExxonMobil като най-голямата енергийна компания в класацията на S&P Global Platts на 250-те най-големи енергийни компании в света.

В класацията на S&P има две руски компании в челната десетка - лидерът "Газпром" и "Лукойл", която е поставена на шесто място в света. Второто място заема германската E.on, а третото - индийската Reliance Industries. 

Миналогодишният лидер ExxonMobil днес се нарежда на едва девето място. Челната десетка завършва френската Total. 

Френската компания е част от консорциума, който извършва сондаж на един от перспективните блокове в Черно море - "Хан Аспарух". Другите две компании са Repsol, която е на 35-то място в света, и OMV (171-во).

В доклада към класацията е отбелязан ръстът на износа на петрол от САЩ през последните месеци и страната скоро ще стане един от водещите износители в световен мащаб. Тази сериозна трансформация в позициите на САЩ на петролния пазар се дължи основно на революцията на шистовия газ, отбелязват още от организацията.

Въпреки това сред първите десет най-големи енергийни компании в световен мащаб доминират компании от Азия и Тихоокеанския регион и Европа (по четири). China Petroleum заема петото място в списъка на S&P.

Справка в публикуваната класация показва, че чешката CEZ Group, която управлява енергийната мрежа в Западна България, се нарежда на 97-мо място сред 250-те най-големи енергийни компании в световен мащаб. Австрийската EVN, която пък е собственик на мрежата в Югоизточна България, е на 229-то място.

Класацията на най-големите енергийни компании в световен мащаб е създадена през 2002 г. Компаниите се оценяват по големина на активите, приходи и печалба, както и по рентабилност на направените инвестиции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Е, те сега гадните руски комунисти вече 10000% фалираха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Съжалявам, пропуснал съм majnata, средната вувузела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Спри се малко! Излезе ти псевдоним малката вувузела, а на Мави съответно голямата вувузела. Имайте мяра все пак, за едно име живеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
ееееми тва мисля го споменахме още през 2014та че без реален ресурс може само пампуреси и вувузели ама никой не чуваше, епъла та епъла и фейбокклука еее а да видиме .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Брей, САЩ упорито гонят лидерството за държава-бензиностанция. От руснаците ли се учат или разбраха че само с фейсбук и гугъл не става :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още