IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект ще наложи безусловния базов доход, прогнозира финансист

Финансовият пазар ще се промени с икономиите, които ще се направят с технологии, смята Васил Кендов

11:46 | 27.09.17 г. 91
Изкуственият интелект ще наложи безусловния базов доход, прогнозира финансист

Максимум до десет години на управляващите ще им се наложи да помислят с какво да компенсират хората, заменени на работните места от изкуствен интелект. Най-лесният начин е това да стане с безусловен базов доход. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Васил Кендов.

Според него икономиите от въвеждането на изкуствения интелект във финансовите среди ще бъдат доста големи, което неминуемо ще промени пазара.

За пример той даде американската банка JP Morgan, в която са спестили юридически възнаграждения за 360 хил. часа с изкуствен интелект, който е сравнявал правната страна на договорите.

„Със сигурност това ще освободи доста юристи от пазара на труда“, прогнозира Кендов.

Той информира, че през последните месеци в САЩ най-добрите юристи вземат хонорар от 1000 долара на час.

„Заради пораждащия се въпрос за хората, заменени от изкуствения интелект, ЕК обсъждаше доклад по отношение на безусловния базовия доход тази година. Естествено не излязоха с решение, но самият факт, че го обсъждат, означава, че не е съвсем лишено от логика“, каза Кендов.

По думите му този доход съществува и в днешно време, въпреки че не го отчитаме като такъв или не го забелязваме.

„Рентиерството и пенсиите са такъв вид доход. Това не е нещо ново. Въпросът е когато се въведе, каква част от населението ще засегне и как ще повлияе“.

Кендов е убеден, че ако безусловният базовия доход се задържи прекалено дълго, ще има негативен ефект, защото хората няма да имат стимул да се развиват. Но пък ако не се въведе, може да доведе до социални кризи.

Какъв ще е крайният ефект от въвеждането на безусловния базов доход? Как ще пестят фирмите от въвеждането на технологиите? Кога световната икономика ще приеме безусловния базов доход? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 6 години
Хахахха , Михал-прогнозата знае най добре , той е спИциалиста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
В близко до средно бъдеще е по-вероятно да има социални кризи от колкото ББД.По-евтино е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Аз също познавам г-н Кендов лично. Като цяло е един от независимите анализатори, в никакъв случай не е на американска хранилка и основно защитава интересите на малки фирми и потребители на финансови услуги срещу произвола на банкстерите. ББД идеи има достатъчно из фантастиката, включително и идеи как да се компенсира донякъде възможността за спиране на развитието, а както знаем много от фантастичните неща преди 50 години вече са общоприета реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Имам удоволствието да познавам Васил и съм съгласен, че в дългосрочен план това вероятно ще се случи. Но нещата никога не са толкова прости... Двете идеи "Безусловен базов доход" и "Убежище за всички нуждаещи се" са напълно неприемливи и тотално несъвместими. Няма как да се поддържа солидарност между отделни отделни култури/етноси и особено между различни раси. Докато правото на убежище не се елиминира напълно няма как да има каквито и да било подобни схеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
michaelis12
преди 6 години
мисля че тия дет работят за Организации Финансирани Отвън (САЩ) известни като (НПО) както тоя шемет - трябва да се забранят .... като ги няма тези няма да има и такива неразбории ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
michaelis12
преди 6 години
абсолютни глупости на поредния платен папагал .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още