IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ не се отказва от идеята за прогресивно данъчно облагане

Фискалната рамка е рестриктивна и не стимулира растежа на икономиката, каза президентът на синдиката

16:10 | 27.09.17 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява за конкретни промени в данъчната и фискалната политика, които според синдиката ще доведат до стимулиране на икономическия растеж с 5-6% годишно. Конфедерацията ще настоява в рамките на този мандат на правителството да се въведе необлагаем минимум и прогресивно подоходно облагане, както и мерки за намаляване на сивата икономика в браншове с неакцизни стоки.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, на която беше направена текуща оценка на правителствената програма за управление и бяха потвърдени предложенията на синдикалната организация за промени във финансовата политика. 

Според Димитров правителството води целенасочена рестриктивна фискална политика за преодоляване на бюджетния дефицит по-бързо от предвиденото, което блокира разходите за политики в социалната сфера. По думите му постигнатото положително фискално салдо е „напрягане на разходната част на бюджета, което никой от европейските ни партньори не иска от нас“.

Фискалната рамка е рестриктивна и не стимулира растежа на икономиката, така че да се повиши благосъстоянието на българите, заяви лидерът на КНСБ.

От синдиката предлагат двустепенна система на прогресивно облагане – необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, първо стъпало – 10% данък до нормата на максималния осигурителен доход, и второ стъпало – 20% данъчна ставка над него. От своя страна максималният осигурителен доход следва да нарасне до десет пъти минималната работна заплата за страната.

Не е вярно, че хората не искат промяна в данъчната политика. Въвеждането на необлагаем минимум ще намали данъците на всички работещи, заяви лидерът на синдиката. Той посочи, че КНСБ през следващите години от мандата ще се бори за промяна на тази философия. Не заради повече събираемост във фиска, а заради по-справедливото облагане на доходите от труд“, каза той.

„Необходима е промяна на философията за справедливо облагане на доходите от труд“, каза Пламен Димитров и допълни, че намаляването на данъците е дясна мярка, която отива на управляващото мнозинство.

Следваща сериозна критика на КНСБ към правителството е по отношение на борбата със сивата икономика. Димитров смята, че борбата с контрабандата в много сектори може да се задълбочи. Според КНСБ независимо от положителните резултати на властта в битката с незаконния внос на акцизни стоки има и сив сектор при неакцизни стоки – хранително-вкусовата промишленост, например, посочи той. Над 50% от асоциацията на хлебопроизводителите заявяват, че са в сивия сектор. 

Той посочи и резерви за повишаване на бюджетните приходи.

За повече събираемост важна роля има липсата на прозрачност при обществените поръчки и отдаването на концесии. В момента съществуват огромни съмнения как се разпределят тези обществени пари, каза Димитров.

Неплащането на осигурителни вноски в пълен размер от част от бизнеса е друг източник, твърди Пламен Димитров. По негови лични изчисления между 1 и 2 млрд. лева от осигуровки в момента се укриват от работодатели.

Лидерът на синдиката каза, че все още събират доказателства и ще предадат на прокуратурата няколко фирми, които умишлено правят осигурителни измами, което вече е престъпление.

Основния дефицит в икономиката на България е индустриалната политика, продължи Димитров критичния анализ на управленската програма. За синдиката това е скандално. Той припомни, че КНСБ има съвместни разработки с браншови организации по сектори какви мерки могат да се предприемат, така че да се привлекат инвестиции и да се стимулират производствата.

Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява и за по-активна политика на правителството по доходите и заплащането на труда. Главният икономист на синдиката Любен Томев посочи, че заложените основни ориентири по заплащането на труда - 650 лева минимална работна заплата и 1500 лева средна работна заплата в края на мандата, са постижими при очакванията за ускоряване на икономическия растеж и засилено търсене на работна сила, но тези цели не отразяват намеренията за ускорено приближаване към средноевропейските равнища на заплащане на труда. КНСБ настоява за постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството.

От организацията разкритикуваха заложеното замразяване на всички парични помощи и обезщетения, плащани от бюджета на Държавното обществено осигуряване - 340 лева за отглеждане на дете до двегодишна възраст, 540 лева еднократна помощ при смърт на осигурено лице, както и 7,20 лева минимално обезщетение при безработица на ден.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обобщи, че управленската програма на правителство на Борисов за първи път е толкова подробна и структурирана, но не е фокусирана върху основния приоритет на България - запазването на българите в страната и връщането на тези, които искат да се върнат. Ежегодно между 30 и 40 хиляди души трайно емигрират от страната, припомни Димитров.

В сектора на здравеопазването от КНСБ заявиха, че по изброените приоритети няма детайлно разписани мерки. Например профилактиката е изведена като приоритет, но не ясно какво означава понятието социално-здравни грижи, какви са тези услуги и какво ще включват. Не става ясно и задължителните профилактични прегледи дали ще бъдат финансирани на сто процента, тъй като в момента лимитите на личните лекари са 50% от записаните пациенти при тях.

Според КНСБ трябва да се отговори и дали ще продължат лечебните заведения да бъдат търговски дружества, което за синдиката е недопустимо. Няма ясна политика и какво ще се случва с общинските болници, ще имат ли статут на защитени болници, което е важно за отдалечените райони. Не е ясно и дали Националната здравна карта е задължителна или пожелателна. От синдиката алармираха, че има сериозно закъснение с проекта за Спешната помощ по програмата "Региони в растеж" и е възможно предвидените близо 162 млн. лева да бъдат загубени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
... и бира да се отпуска само на членове на профсъюза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Ivan.r
преди 6 години
МРЗ е 460лв, това значи двоен данък върху доходите над 2300 лв бруто, познай кой ще се пробва да настрои половин София срещу себе си с тая социалистическа реформа.За автомобилите принципно съм съгласен, нооооо ми се струва, че повечето нови регистрации на автомобили са на автомобили нов внос втора ръка, които са на годинки (Към 1 януари 2017 г. броят на регистрираните леки коли у нас е 4 031 841 броя. От тях над 85% са на възраст над 10 години, две трети са над 15 години, а повече от 43% са над 20-годишни.)Изобщо ще е кофти удар и ще има протести, особено за първото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Не точно така, а например:1. ДДС за храни и лекарства 8% или 9%, както навсякъде по белия свят.2. Необлагаем минимум на нивото на МРЗ + 20% ДОД за над 5МРЗ.3. Данък имоти да се актуализира на нормално ниво, т.е. да скочи поне 4-5пъти, защото сега за апартамент човек плаща някакви смешни 30-40лв.4. Старите автомобили да плащат пак поне 4-5 пъти по-висок данък + облекчения за новите такива.5. Здравните вноски, тук демонополизация на НЗОК ще реши въпроса.И още много идеи има, но няма кой да ги приложи. Реално не ни трябва да измисляме топлвата вода, просто може да копираме от Румъния, ама няма кой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Ivan.r
преди 6 години
Значи ДДС за ключови неща от 20 на 15%, необлагаем минимум 450 лв за всички - супер, защо не. Свиваме държавните разходи и помощи до 30 % от БВП - стискаме си ръцете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Време е за реформи на данъчната система у нас, но няма кой да ги направи. Министър Горанов казва че на него всичко му е добре и тези въпроси явно не го интересуват. А при нашите данъци има много проблеми, натрупани през годините и особено през последните 10г.Имотните данъци са под всякаква критика. Данъците за автомобилите насърчават хората да карат 20-годишни трошки. Подоходния данък дере и от работещия на минимална заплата. ДДС-то за храни и лекарства у нас е на общо основание 20%, а сме най-бедната страна в ЕС. И т.н.Много неща има за реформиране, а се казва че всичко било наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
Ако ще ми вдигаш максималния осигурителен праг близо 2 пъти, тогава ще вдигнеш и максималните пенсии 2 пъти, ако ще пипаш преките данъци - да свалиш косвените.Българското правителство преразпределя близо 40 % от БВП - стига му толкова.Ама да слагаш данъци върху труда, а не върху потреблението е глупост - удряш спестяванията.Ето една умна реформа - КНСБ да си сипят в чашата вместо скъп алкохол - малко студена чешмяна вода и да не знаят много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още