IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Администрацията трябва да ни струва по-малко и да работи по-добре

Вицепремиерът не изключи възможността за уволнения на държавни служители с цел оптимизация

11:05 | 28.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ще има промени в държавната администрация. Голямата цел е администрацията да ни струва по-малко пари и да работи по-добре. Това каза в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за административната реформа. Той не изключи и уволнението на държавни служители с цел оптимизиране на административните услуги.

„Съкращаването на хора не е самоцел. Трябва да се оптимизира редът в общата администрация. Не във всяка служба има нужда от отделно звено или от отделен човек”, посочи Дончев. 

По думите му практиката в развитите държави и в техните администрации показва, че е хубаво да се създадат или на национално, или на регионално ниво звена, които пак да бъдат държавни, и които да предоставят услуги на всичките администрации.

Идеята е всички тези услуги да станат споделени между администрациите – тоест по едно звено човешки ресурси, счетоводство или IT да работи с всички държавни администрации.

“Практиката показва, че от това се повишава и качеството, падат разходите, свързани с административното обслужване. Дали това може и ще доведе до съкращаване на хора, напълно е възможно”, обясни Томислав Дончев.

Ключът към административната реформа е в електронизацията, така че администрациите сами да правят справките, които са нужни, а не това да вършат гражданите, както е сега, обясни Дончев. Първата стъпка е започналата дигитализация на архиви, регистри, документи и услуги, която е „ключът”. „Гражданинът да вземе удостоверение от една администрация и да го носи на друга е дълбоко порочно, защото така той влиза в ролята на куриер на администрацията”, посочи Томислав Дончев.

Има много дълъг път за постигането на това, иска се промяна в над 100 закона и 200 подзаконови нормативни акта, допълни той.

Във връзка със скандалите около предприятията „Емко” и „Дунарит” Дончев заяви, че това е икономически конфликт, който се преформатира в политически.

„В този смисъл в него не е редно да се заема страна. Ако го направя, бих искал да е тази на закона. По отношение на „Емко" искрено се надявам всички изисквания по закон да бъдат спазени, да бъде върнат лицензът и предприятието да работи”, коментира вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Не знам дали е парашутист, ама докато беше кмет на хабитата, общинската администрация работеше като часовник. Сега е пълна мъка и скръб, въпреки помощта, която получават от него непрекъснато.Иначе като човек е доста приятен и се е издигнал не от нулата, а от под нулата. Лично го познавам от седемгодишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
И тоя е парашутист, знае как стават нещата.БГ администрацията е гола вода и повече пречи отколкото помага, но за сметка на това гълта огромни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Manyface God"
преди 6 години
Подобно прозрение след 8 години власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още