IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел забранява стари дизелови автомобили от 2018 г.

Спазването на правилата ще се следи с камери, а не с поставянето на лепенки на автомобилите

17:46 | 28.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на следващата година движението на стари дизелови автомобили в Брюксел ще бъде забранено, съобщиха местни медии, на които се позовава БТА.

Забраната ще обхване дизеловите автомобили, произведени преди 1997 година. От 2019 г. в града няма да могат да се движат дизелови автомобили, регистрирани преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 година. Поетапното въвеждане на ограниченията ще продължи до 2025 година.

Отбелязва се, че мярката ще обхване и други градове в страната. Досега подобни ограничения бяха въведени единствено в част от втория по големина белгийски град Антверпен.

Властите не разполагат с данни как промените се отразяват на качеството на въздуха. Проучване на общественото мнение показва, че мнозинството белгийци (87 на сто) не одобряват новите забрани.

За разлика от Париж, Берлин, Лондон и Стокхолм, в Брюксел спазването на правилата ще се следи с камери, а не с поставянето на лепенки на автомобилите, които отговарят на изискванията. Нарушителите ще бъдат глобявани, ако бъдат засечени от камера да използват автомобил от забранителния списък.

От началото на тази година в Белгия официално спря продажбата на бензин А95 и вместо това по бензиностанциите се предлага гориво А95 Е10 с 10-процентно съдържание на биоетанол. Целта на промяната е намаляване на количествата сяра, отделяни при работата на автомобилните двигатели.

Медиите отбелязват, че според директива в ЕС до 2020 г. поне 10 на сто от енергията, използвана от превозните средства, трябва да бъде набавяна от възобновяеми източници. Това изискване е свързано с опазването на природата, но данните от Белгия показват, че едва около 30 на сто от превозните средства в страната се движат с бензин, а основната част ползват дизел - най-мръсното от масовите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Начи няма да одим у Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Баси простотиите дето ръси и Брюксел и Веселина ! Камери щели да следят за стари автомобили и дизелът бил най мръсното гориво ! Абе вашето е дарба някаква !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още