IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят от Враца до Леденика ще бъде ремонтиран с евросредства

Започна ремонтът на третокласната отсечка

17:59 | 28.09.17 г.
<p>
	Започва ремонт на пътя от Враца до пещерата Леденика.<em> Снимка: БТА</em></p>

Започва ремонт на пътя от Враца до пещерата Леденика. Снимка: БТА

Пътят от Враца до пещера Леденика ще бъде ремонтиран с над 14 млн. лв. от оперативна програма „Региони в растеж“. Днес бе обявен стартът на ремонта на третокласния път, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

17-километровият участък е връзка към магистрала „Хемус“ и след година ще се ползва не само от жителите на Враца, а и от всички любители на туризма и спелеологията, така че градът да стане още по-привлекателна туристическа дестинация, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Проектът е сложен с едно мостово съоръжение и укрепвания на скатове. Изцяло ще бъде подменена пътната настилка, ще бъде направена вертикална и хоризонтална маркировка. Предвидено е отводняване с водостоци.
Участъкът според министъра ще бъде завършен след около година и два месеца.

Изпълнител на строителните работи е ДЗЗД „Пътища Северозапад 2016”, в което участат: „Галчев Инженеринг” ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Стойността на договора е 13,6 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява Обединение „ТСП Консултанти“ ДЗЗД с участници: „ТРИ - ЕС“ ЕООД, „Строл 1000“ АД и „Пи Ес Консулт“ ЕООД. Техният договор е за 202 хил. лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Виа План“ ЕООД с договор за близо 3 хил. лв. Финансирането от Европейския съюз е 85%.

По думите на Николай Нанков, въпреки сложните процеси по стартиране на програма „Региони в растеж“, резултатите от нея вече започват да се виждат. 

Той обяви, че вече е подписан договорът по ОПРР 2014-2020 за обновяване на образователната инфраструктура във Враца, по който с 6,8 млн. лв. ще бъдат модернизирани училища, детски градини и два спортни салона.

До 12 октомври се подават оферти за участие в обществената поръчка за градската среда и от следващата година ще започне и проектът за обновяване на централна градска част и междублоковите пространства на кварталите в периферните райони с финансиране от програмата.

Пред медии Нанков коментира, че предстои ремонт на 24-километров участък от пътя от Михайлово към Оряхово през Хайредин, Хърлец, Крушовица и Мизия, за който с правителствено постановление са осигурени 9,6 млн. лв. от бюджета.

Очаква се финансиране за Целенасочената инвестиционна програма, която е реален инструмент за правене на регионална политика в изостанали, планински и гранични райони, коментира регионалният министър.

Проектите, които бяха генерирани, не бяха насочени към човешкия капитал, каквато беше концепцията на Министерство на финансите, а основно в инфраструктурни проекти. Затова кметовете трябва да генерират нови проекти, съобщи Николай Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още