IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП спря достъпа на лобистите на Monsanto до институцията

Компанията е отказала да участва в изслушване заради евентуални проблеми с глифозат, основната съставка на Roundup

10:38 | 29.09.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Monsanto е платила солена цена за отказа си да се яви пред Европейския парламент (ЕП). Лобистите на компанията са загубили правото си на достъп до ЕП, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Конференцията на председателите – лидерите на парламентарните групи в парламента на Европейския съюз (ЕС), е решила вчера да отмени правото на лобистите на компанията да влизат в сградите на институцията.

"Току-що официално отказахме достъп до ЕП на лобистите на Monsanto. Това решение беше взето от Конференцията на председателите на 28 септември ", обяснява Марк Тарабела, ръководител на делегацията на белгийската Социалистическа партия, в прессъобщение.

Решението е следствие от отказа на компанията за пестициди да се яви пред парламентарните комисии по енергетика и околна среда на 11 октомври. 

Евродепутатите искаха да изслушат представители на компанията заради т.нар. „Доклад Monsanto“ - 250 страници от поверителни документи, декласирани от американската съдебна система през март, в които се разкрива загрижеността на компанията относно мутагенността на глифозат през 1999 г.

Глифозат е фитосанитарна молекула, най-популярният хербицид в света и ключова съставка на популярния препарат Roundup на Monsanto. Молекулата е класифицирана като „вероятно канцерогенна“ за хората от Международната агенция за изследване на рака (IARC) на Световната здравна организация на ООН.
На европейско равнище Европейският орган за безопасност на храните издаде научно становище, в което се казва, че молекулата не е канцерогенна. Различните научни становища се основават на разликата в методите за оценка.

Лицензът на глифозат трябва да бъде подновен до края на октомври, но Европейската комисия (ЕК) заяви, че няма да го удължи без достатъчна подкрепа от страна на държавите членки на ЕС.

От Monsanto пък твърдят, че ЕП "не е подходящ форум за обсъждане на тези въпроси".

ЕП няма инструменти, които да задължават компаниите да бъдат призовавани и разпитвани, но реално политическите лостове помагат. И други компании са отказвали изслушвания, сред които са McDonald, Amazon и Fiat. Те изплуваха в скандала LuxLeaks. Нещата се обърнаха на 180 градуса обаче, когато ЕП заплаши да спре достъпа и на техните лобисти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Абе какво изслушване бе ... до стената и да говори само Калашников !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още