IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималните осигурителни доходи стават още по-безсмислени

Те не само не трябва да се увеличават от министъра, а трябва да се отменят, коментират от ИПИ

16:00 | 30.09.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като работодателските организации бойкотираха преговорите за определяне на минималните осигурителни доходи по сектори, министърът на труда е решил да ги вдигне административно с 3,9% за 2018 година.

Причината за това е, че още от миналата година работодателите не искаха да седнат от масата за преговори и за 2017 г. нямаше споразумения за промяната на МОД. Според министъра, ако това се случи за втора поредна година, праговете биха се обезсмислили.

Да, но те и сега са безсмислени, пише в свой анализ Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Първо, не се знае дали работят. Още от въвеждането си като европейски прецедент за борба със сивата икономика, никой не си е направил труда да оцени дали наистина работят и дали водят до намаляване на сивата икономика.

Второ, отразяват се негативно на икономиката. През години имаше случаи, когато МОД се оказват по-високи от заплатата, водят до фалиране на фирми и уволнение на хора (особено когато се договори огромното им увеличение с близо 30% в годината преди започването на кризата), повишават изкуствено разходите за труд и намаляват нетните доходи на работещите, пълнейки бездънните каци на пенсионната и здравна системи (писали сме за това редица пъти – тук, тук и тук). Европейската комисия (ЕК) също неведнъж препоръча преосмислянето им, защото спъват заетостта на нискоквалифицираните работници и младежите.  

Трето, обезсмислят се от минималната работна заплата. В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. пише, че въпреки замразяването на МОД, минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2,6 на сто за 2017 г. в сравнение с 2016 г. заради новия размер на минималната работна заплата. В доклада на ЕК за България за 2017 г. също се казва, че дори и при замразяването на МОД през 2017 г., те на практика се повишават  поради увеличението на минималната работна заплата през 2017 г., която действа като долна граница за МОД. В доклада за макроикономическите дисбаланси на комисията от 2015 г. пък ясно се посочва, че при нискоквалифицираните работници МОД се заменят от изпреварващо увеличаващата се минимална работна заплата, което обезсилва процеса на преговорите между социалните партньори и то точно за най-уязвимата група на пазара на труда.

Четвърто, преговорите така или иначе са фиктивни. Споразуменията по сектори често са симулация на диалог между социалните партньори (писали сме за това тук и тук) и се постигат само за някои сектори. МОД засягат 85 икономически сектора с около 2 млн. заети и обикновено средното им увеличение се разпростира административно от министъра и върху секторите без договорена промяна от социалните партньори. Единствено през 2013 и 2014 г. тази порочна практика с „разпростирането” бе временно замразена.

Всичко това показва, че минималните осигурителни прагове отдавна са доказали не само безсмислеността си, но и вредата си върху икономика и работещите. В този ред на мисли те не само не трябва да се увеличават от министъра, а трябва да се отменят.  Особено при положение, че вече не може да става дума и за преговори и споразумения между работодателите и работниците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
хммм ... какви са заплатите в билла сандански например :))) ... и понеже се блъскам по магазини, ти мнение от първа ръка слушал ли си за лидл :))) ... най-голямата свинщина с доставчиците започна от билла по принцип и се разпространи по другите вериги. не знам с какво се занимаваш ама преди 20-на години беше караш си стока и на място си ти плащат. после се започна ама в края на седмицата, ама в края на месеца, ама 1 месец след фактурата докато се стигна до 60 дни след фактуриране + 45 дни отсрочено плащане + бонус за това че ти плащам :))). и идея си нямаш как протичат разговори за стокова група или продукт във верига и защо ядеш бо.клуци или носиш бо.клуци... и как се организира работата в такъв магазин... плащали били :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Не е много по различно от собствениците на малки магазини мисля . Същественият въпрос е къде отиват осигуровките , а не колко са . За това съм споменал и ромите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
one_1980
преди 6 години
искал да ми кажеш , че е все едно дали те осигуряват за пенсия на 500 лева или на 1500 лева?ми като стигнеш дай боже до пенсионна възраст ще разбереш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
one_1980
преди 6 години
колко дават? е не като на ИТ, но колкото за този вид работа плюс пълни осигуровки. Ако някой иска да бъде предприемач да си работи и всичко, което изкара да остане за него или да си наеме продавач и да му плаща поне минимума за този бранш.не знам защо трябва се намесва темата с ромите, като говорихме за мин осиг прагове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Не знам за минималните прагове, но плащането на здравни и пенсионни осигуровки става безмислено. Здравеопазването стана бизнес и за всичко си плащаш като поп (под и на масата). Сега вдигнаха и минималната пенсия, без да актуализират останалите. Неработилите и работилите цял живот учители например са с почти еднакви пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Нали ти казах не разбираш от този бранш примерно . Колко дават в Била ? Прочети може и в интернет даже да научиш как плащат . Има логика да фалират или собственика да си бачка . Това би оставило на улицата хората които работят в тях . Разбира се безработицата не е толкова лошо явление , но първо трябва да се ограничат социалните за да има различия между ниско платени работещи и трайно безработни питиета от рода на РОМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
one_1980
преди 6 години
написано е дават реални заплати с осигуровки.не знам за теб какво е добре или нено определено не е ок бай пенчо, който я плаща я не осигуровки на продавачката муа за големите вериги определено е по-добре да ги има, а който иска фермерски магазини, добрев, био, магазини без продукти в собствена опаковка- си пазарува там на определена цена където има пазар разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 години
То за това е на това дередже икономиката от хитрини и ганьовщина. Пълната безнаказаност и абсолютната липса на смисъл да си търсиш правата в съда, прехвърлянето периодично на фирми на маргинали и куп други похвати на находчиви "бизнесмени" напълно обезсмислят напъните на останалите, които искат да правят нормален бизнес без мошенгии. Когато всички врътки станат незаконни и неизбежни тогава икономиката ще получи истински подем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"Ако във фирмата има повече от един такъв работник задължително да се лежи ефективно"Как го виждаш "ефективното лежане"...по корем или по гръб ? Ами тя българската икономика да хлопва кепенците тогаз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
xapoznai
преди 6 години
Да и аз мисля, че се излишни! Просто трябва да се носи наказателна отговорност от работодателите за фиктивни трудови договори. Ако във фирмата има повече от един такъв работник задължително да се лежи ефективно. Всички фирми, чиято единствена дейност е отдаване на работна сила към други фирми да имат константна данъчна проверка.Така всичко ще си дойде на мястото в рамките на година - две. Веднага след това може да се отменят всякакви административни прагове и регулации и всичко ще бъде на изцяло пазарен принцип. На 99% съм сигурен, че всички ще бъдат и по-доволни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още