IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Травис Каланик нанесе нов удар в битката за управлението на Uber

Бившият главен изпълнителен директор изненадващо назначи двама нови членове в борда на директорите

10:54 | 01.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Травис Каланик. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Травис Каланик. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият главен изпълнителен директор на Uber Technologies Травис Каланик избра двама нови директори, без да се консултира с новия лидер на компанията, нито с останалите членове на борда. По този начин той започна тежка битка за контрола върху най-високо оценения стартъп в света, пише Bloomberg.

Каланик обяви, че е наел Урсуса Бърнс, която е бивш главен изпълнителен директор на Xerox, и Джон Трейн, бивш директор на Merrill Lynch, в борда на директорите. Uber постави под въпрос решението му, наричайки го “пълна изненада”.

Бившият изпълнителен директор на Uber се защитава от съдебно дело, заведено от най-големия акционер в компанията - Benchmark, във връзка с неговата власт да избира кой да седне на две от местата в борда. Каланик твърди, че той контролира три от 11-те места в него.

Benchmark пък съди Каланик за измами и го призова да се откаже от контрола върху местата в борда на директорите.

Каланик напусна поста главен изпълнителен директор на 20 юни, след като Benchmark и група ранни инвеститори го помолиха да се оттегли. Бордът на Uber беше разкъсван от вътрешни битки и му отне време да избере нов изпълнителен директор. В крайна сметка той се спря на изпълнителния директор на Expedia Дара Косровшахи.

“Назначавам хора на тези места, на фона на скорошните предложения за масово преструктуриране на борда и значителни промени в правата на даване на глас”, коментира Каланик пред Bloomberg. “Следователно е от съществено значение пълният борд да си е на мястото, за да се проведе подходящо обсъждане, особено с такива опитни членове като Урсула и Джон”.

От своя страна, Uber изрази притеснение от новината на Каланик.

“Назначенията на Бърнс и Тайн в борда на директорите беше пълна изненада за Uber и нейния борд”, коментира компанията. “Именно затова работим по въвеждането на различно управление, за да гарантираме, че изграждаме компания, с която всеки служител и акционер може да се гордее”.

Управителният съвет на Uber трябва да гласува във вторник плана за преструктуриране на корпоративното управление на компанията, твърди източник, запознат с въпроса. По думите му Каланик продължава да подкрепя Косровшахи. Бившият главен изпълнителен директор обаче смята, че двете назначения са начин за подобряване на борда на директорите на Uber, в навечерието на гласуването в промяната на структурата на управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Тои е основател на компанията Даде и начален тласък и бъдещето е на такива като него Споделена икономика електрически коли независими соларни къщи умни мрежи и работа от къщи И сега някои иска да го прецака и да му вземе бизнеса и идеите Вината може би и във него Не се е подготвил добре юридически Но това което правят с него е нечестно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още