IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Не би било мъдро да отхвърляме виртуалните валути

Според директора на МВФ много от предизвикателствата пред криптовалутите могат да бъдат преодолени с времето

20:35 | 02.10.17 г. 2
<p>
	<em>Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс

Не би било мъдро да отхвърляме виртуалните валути, смята директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Според нея те могат да разтърсят централните банки, конвенционалното банкиране и да изправят пред изпитание националните валути.

По думите на Джефри Тъкър, директор по съдържанието на Фондацията за икономическо образование, коментарът на Лагард в рамките на конференция на Английската централна банка (АЦБ) миналата седмица е бил впечатляващо откровен. Според Тъкър тя спекулира, че биткойнът и криптовалутите имат същото бъдеще като на Интернет.

Нека бъдем ясни, не става въпрос за дигиталните плащания със съществуващи валути чрез PayPal например. Виртуалните валути са друга категория, защото осигуряват свои собствени системи за плащане. Тези системи позволяват т.нар. рeer-to-peer трансакции без клирингови къщи, без централни банки“, е посочила Лагард.

По думите й засега виртуалните валути като биткойн не представляват особено голямо предизвикателство за съществуващия ред на одобрените валути и на централните банки, защото са прекалено волатилни, рисковани, изискващи много енергия и защото технологиите в основата все още не са съпоставими. Много от тях са прекалено мъгляви за регулаторите, а и някои са били обект на хакерски атаки. 

„Много от тези технологични предизвикателства обаче може да бъдат преодолени с времето. Не чак толкова отдавна някои експерти твърдяха, че персоналните компютри никога няма да станат масови и че таблетите ще се използват само като скъпи табли за кафе. Така че смятам, че не би било мъдро да отхвърляме виртуалните валути“, казва директорът на МВФ.

„Замислете се например за страните със слаби институции и нестабилни национални валути. Вместо да приемат валутата на друга страна - като щатския долар – някои от тези икономики може да използват все повече виртуални валути“, допълва Лагард.

„И все пак защо гражданите биха предпочели да държат виртуални валути, а не физически долари, евро или паундове?, пита тя. По думите й причините може да е, че един ден може да е по-лесно и по-безопасно от ползването на хартиени банкноти, особено в отдалечени региони. И защото виртуалните валути биха могли да станат всъщност по-стабилни. Те биха могли да се предоставят срещу долар или срещу стабилна кошница валути. Издаването им може да бъде напълно прозрачно, управлявано от надеждни, предварително определени правила, алгоритъм, който може да се наблюдава и дори да отразява променящите се макроикономически обстоятелства.

„Така че в много отношения виртуалните валути може просто да дадат на съществуващите валути и парична политика място за техните пари. Най-добрият отговор от централните банкери е да продължат да водят ефективна парична политика, като същевременно, с развиването на икономиките, са отворени за нови идеи и новите търсения“, казва Лагард.

„Помислете например за нарастващото търсене на нови услуги за разплащане в страните, където споделената, децентрализирана икономика на услугите набира сила. Това е икономика, която се корени в непосредствените трансакции, в честите плащания с по-малки суми, които често са трансгранични. Един ден гражданите могат да предпочетат виртуалните валути, тъй като те имат потенциала да предложат същите разходи и удобства като плащането в брой“, коментира още Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 6 години
Тая през годините доста глупости надрънка, това е поредната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Как още не се е намерил някой форумен експерт да кажа "тая к'ва е и какви ги дрънка" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още