IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОТР планира да придобие пет банки до 2019 г., включително и в България

Унгарската група от 20 години се подготвя за такава вълна от консолидация, коментира главният ù изпълнителен директор

16:44 | 02.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгарската OTP Bank, която притежава Банка ДСК в България, обмисля да купи пет банки до 2019 г., съобщава главният изпълнителен директор на финансовата институция Шандор Чани пред Bloomberg. 

ОТР ще търси възможности за придобивания и в България, става ясно от интервюто на Чани пред информационната агенция.

Банката очаква, че делът на генерираните от чужбина приходи ще нарасне до 70% след планираните сделки от около 45% в момента.

По думите на Чани унгарският кредитор се подготвя вече две десетилетия за подходящи условия, за да се възползва от възможностите за сливания и придобивания, на фона на борбата на други банки от Европейския съюз (ЕС) с новите капиталови изисквания.

Унгарската група, която е една от най-добре капитализираните банки в Европа, ще вложи 1 млрд. долара в разширяването на присъствието си в Централна и Източна Европа. През последната година банката вече осъществи три сделки в сектора, припомня информационната агенция.

"Сделките на OTP помогнаха на акциите й да достигнат 10-годишен връх от 10,600 форинта преди месец, преди да отстъпят до 9,895 форинта в петък. За годината акциите все още записват ръст от 18%“, коментира Чани, като допълва, че по пазарна капитализация банката е най-голямата в Унгария.

Ръководителят на групата посочва, че дивидентът също ще се повлияе от придобиванията. По-висока сума ще бъде изплатена, ако банката не успее да изразходва средствата, предназначени за разширяване.

Банката вероятно ще обяви своята политика за дивидентите след публикуването на резултатите за третото тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Ще придобие *ра ми Янко. То ако може да придобиеша ама да не даваш пари.. Нали щяха ОББ да придобият? Е сега Пиреос се продава, що не придобият? Щото не им се дават пари (не че нямат)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още