IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският посланик у нас: Има нужда от общ бюджет на еврозоната

България трябва да участва напълно в разговора за бъдещия формат на Шенгенското пространство, твърди Ерик Льобедел

10:14 | 03.10.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Посолство на Франция в София</em></p>

Снимка: Посолство на Франция в София

Има нужда от общ бюджет на еврозоната, както и демократичен контрол, който да минава към европейския икономически комисар. Това заяви френският посланик в България Ерик Льобедел в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).

По думите му са нужни само 15 еврокомисари, като французите са готови да се откажат от техен комисар, с оглед на коментари, че Франция настоява за реформа в ущърб на малките страни.

Има нужда от по-суверенна и по-обединена Европа. Страни като България могат да се възползват от диференцирана Европа. Някои говорят за Европа на много скорости, но в никакъв случай не и такава на 2 скорости, в която съществуват само добрите и лошите. Франция настоява за това нито една държава да не бъде изключена от динамиката, както и нито една държава да може да блокира тези, които искат да стигнат по-далеч в този процес. 

Посланикът посочи още, че България може да даде голям принос с опита си в охраната на границите. Според него страната ни трябва да участва напълно в разговора за бъдещия формат на Шенгенското пространство. „Шенген в момента не е перфектен, но трябва да преценим как да подобрим системата и с опита на България в тази сфера“, обясни Ерик Льобедел.

Според него в областта на социалното сближаване има неразбирания от миналото, но той е категоричен, че на българския работник няма да се забрани да работи във Франция. „Искаме той да получава същата заплата, която получава френският работник, да няма социален дъмпинг. Ние предлагаме нов механизъм, който ще функционира на принципа на солидарността. Нужно е икономическо и социално сближаване, хармонизиране на корпоративния данък. Но трябва да говорим и за Европа, която закриля“, заяви Ерик Льобедел.

По думите му досега е имало решения, които се вземат тайно и след това се налагат на отделните държави. Не трябва да налагаме на народите "да" или "не", нужен е предварителен диалог, посочи той.

Относно референдума в Каталуния, посланикът коментира, че Испания е избрала пътя на демокрацията и има балансирана конституция. Франция има диалог с премиера Рахой и подкрепя цялостта на Испания, каза Ерик Льобедел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
"То затова и хоратая масово отиват да работят за европейски заплати"Мда, това са такива работливи магаренца, като теб. Има и такива дето си стоят тука, произвеждат и продават на скъпото (на запад).България не е мизерия, нито бедна. България е страхотна страна с големи възможности.Истината е, че се опитват много хора да покажат мизерията в България, за да и свалят цената, сякаш в техните държави няма мизерия или пък е по-добре от България. Ами не, не е по-добре. Ако си живял на запад ще ги знаеш тия работи.Някои живеят по-зле и от третия свят, някои живеят по-добре и от първия. Това впрочем важи за доста държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Мечтата на френските и германските социалисти - "моето си е мое, общото си е наше!"... :lol:Всичко да е общо, ама Франция да командва цяла Европа, щото вече само на България и Румъния й остана да надува бузи. Даже поляците не ги броят за слива... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Еврозоната има нужда от закриване, а еврото от ликвидиране. Този какви ли хапчета и/или стимуланти взема, за да дрънка такива абсурди за общ бюджет или обща армия или общи граници??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Абе и за Германия е под въпрос , просто е по парфюмирано и не мирише толкоз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
potten
преди 6 години
Синхронизиране на данъците? Ами би било добре, но няма как да стане при нас, не и със сегашния тип управление. Нито виждам как ще се възприеме и при нас по-ниско ДДС за храни, както е по света и в ЕС, нито виждам как ще увеличат ДОД за по-високите доходи, както е по света, нито виждам как ще увеличат данък печалба. При нас всичко се плаща от бедните, а богатите плащат малко, това в сравнение с нормална държава като Германия например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Социалният дъмпинг не е от сега, той е тук още от падането на комунизма. От една страна цените европейски, от другата страна заплатите български. То затова и хоратая масово отиват да работят за европейски заплати, щото цените и без това са такива.А комисията по лекарствата няма да се премести тук, ясно е че няма как да стане, защото дори и работещите в нея да се прежалят, то трябва да прежалят и семействата си. За пред света крием истината за мизерията у нас, но хората не пасат трева и знаят кое е параван и кое е реален живот. То затова и всички ги е хванала една истерия по европредседателството ни, защото ги втриса какво ще си помислят хората като дойдат тук и видят че живеем по-зле и от третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
"да няма социален дъмпинг."2 неща-1. Като не искате социален дъмпинг, защо не забраните всякакъв тип аутсорсинг? Например кол центрове или пък ИТ аутсорсинг.2. Защо напуска европейската комисия по лекарствата ако се премести в БГ?Няма как да има общ бюджет между немци и гърци. Т.е. има, но едните явно ще плащат а другите ще папат, както сега.Може да пробват като например вземат гръцките полицая и за 1 месец ги командироват в германия и обратно. Да придобият представа какво ще се случи когато дойде време да се прилага общия бюджет..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още