IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Ползите от по-висок данък върху продажбите в Япония са повече от негативите

С приходите от ново увеличение на данъка премиерът Абе иска да финансира образованието и социалната защита

12:47 | 07.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ползите от повишаването на данъка върху продажбите в Япония за пореден път надделяват над негативите, дори в случай че министър-председателят Шиндзо Абе пренасочи част от допълнителните приходи за образование и социална защита, коментира представител на рейтинговата агенция Moody’s.

Точният момент, в който Япония ще постигне първичен бюджетен излишък, не е толкова важен стига правителството да се ангажира с фискална реформа в средносрочен план, казва в интервю за Ройтерс вицепрезидентът по държавните рейтинги в Moody’s Кристиан де Гузман.

Коментарите може да намалят опасенията около фискалната дисциплина на Япония, след като Абе свика предсрочни избори на 22 октомври с обещания за повече разходи за образование и социална защита.

Преди парламентът да бъде разпуснат, има известна доза несигурност дали повишаването на данъците ще бъде прието“, казва де Гузман. „Ползите в плана на Абе надделяват над негативите“, смята той.

Рейтингът на Moody’s за Япония е А1, което е четири пункта под най-високия рейтинг. Перспективата за страната е стабилна.

Централен фокус в кампанията на Абе заема желанието му да увеличи данъка върху продажбите до 10% от 8% от октомври 2019 г. и използването на част от средствата за субсидиране на предучилищното образование вместо за изплащане на дълга на страната.

Увеличението на данъка върху продажбите ще генерира приходи за около 5 трлн. йени (44,22 млрд. долара), но Абе планира да задели около 2 трлн. йени за образование и социална защита, което подкрепя фискалната политика, казва де Гузман.

Управляващата Либерално-демократическа партия на Абе премахна и крайния срок, до който целеше да се завърне до първичен бюджетен излишък от предизборната си платформа. Първоначално правителството искаше да постигне тази цел през фискалната 2020 г.

Първоначалният график бе нереалистичен, затова няма повод за опасения, че партията се е отказала от него, допълва Гузман.

Оценката на експерта се базира на предположението, че партията и коалиционният ѝ партньор ще запазят мнозинството си в долната камара на парламента. Този сценарий обаче става все по-малко вероятен.

Рейтингът на одобрение за Абе спада откакто той свика предсрочните избори. Новата политическа партия, формирана от Юрико Койке – популярния кмет на Токио, набира инерция и може да се окаже сериозно предизвикателство за Либерално-демократическата партия.

Партията на Койке иска да отложи повишаването на данъка върху продажбите, което може да има негативни последици върху фискалната политика, но все още не е сигурно дали политическата сила ще успее да сформира правителство.

Увеличаването на данъка върху продажбите през 2014 г. допринесе икономиката на страната отново да се върне към рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още