IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин - новият господар на Близкия изток

Русия увеличава влиянието си в региона, макар и да ѝ става все по-трудно да балансира различните искания

12:24 | 07.10.17 г. 23
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. На заден план - руският външен министър Сергей Лавров.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. На заден план - руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Ройтерс

Израелци, турци, египтяни, йорданци... Всички си проправят пътека към Кремъл с надеждата президентът на Русия Владимир Путин – новият господар на Близкия изток, да им осигури интересите и да реши проблемите им, пише Bloomberg.

Последният на опашката е саудитският крал Салман. Той е първият монарх на Саудитска Арабия, който планира да посети Москва. Водеща тема в програмата му е Иран – близък съюзник на Русия, който обаче се възприема като основен враг от повечето арабски страни.

Доскоро Вашингтон беше единствената дестинация за подобни посещения, отбелязва информационната агенция. Сега обаче се вижда, че американското влияние в района отслабва. Това е свидетелство за успеха на руската военна интервенция в Сирия в подкрепа на президента на страната Башар ал-Асад, докато САЩ продължават да настояват той да напусне поста.

„Реалността вече е различна, балансът на силите се промени“, коментира Денис Рос, който е бил американският главен преговарящ за мира в Близкия изток в кабинетите на няколко американски президенти.

„Путин успя да превърне Русия във фактор в Близкия изток. Затова и ще виждаме един постоянен поток от посетители от Близкия изток към Москва“, допълва той.

Успехът обаче също идва със своята цена и проблеми. Конфликтните искания се увеличават и не е лесно да се удовлетворят. „Колкото повече се опитваш да заемаш позицията на този, който се разбира с всички, толкова по-трудно става да играеш тази игра“, посочва Рос.

Москва беше водеща сила в региона по време на Студената война, като въоръжи арабските държави заради Израел. Влиянието ѝ обаче започна да отслабва след падането на комунизма. Когато САЩ започнаха инвазията в Ирак, за да свалят Саддам Хюсеин, Русия беше страничен наблюдател, който не можа да направи нищо, освен да протестира.

Ситуацията започна да се обръща през 2013 г., когато американският президент Барак Обама взе решение да не атакува Асад. Две години по-късно Путин изпрати войски и самолети в негова защита.

Съюзниците на Америка в региона на Близкия изток по принцип поддържат тезата, че Башар ал-Асад трябва да си отиде. Илюзиите им обаче свършиха с отказа на САЩ да разположат войски там, за да го принудят да се откаже от поста си.

Според Халед Батарфи, професор във филиала на Alfaisal University в Джеда, Саудитска Арабия, руското влияние в региона се увеличава, защото САЩ са позволили това. Това схващане е широкоразпространено. Дори и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази подобно мнение миналия месец. Той самият години наред призоваваше Вашингтон да се намеси в сирийската криза, но сам признава, че „преговорите приключват без резултат“.

Турция вече се присъедини към Русия и Иран и плана им за деескалация на напрежението. А само преди две години напрежението между Путин и Ердоган заплашваше да се взриви.

Саудитците, които финансират бунтовниците в Сирия да се бият срещу Асад, си сътрудничат с Русия в увещаването на опозицията да се включи в мирните преговори. Това обаче би „циментирало“ сирийския лидер на власт.

Партньорите на САЩ в Близкия изток приветстваха победата на Доналд Тръмп на президентските избори, но поне досега той не демонстрира особена промяна на политиката на Вашингтон от времето на Обама. И той поне засега се концентрира върху битката с „Ислямска държава“, а не с Асад.

Така че, ако целта за смяна на режима в Сирия се е сменила, приоритетите се променят. Саудитците и още няколко нации в региона настояват Русия да намали ролята на Иран в Сирия. Само че Путин най-вероятно няма да промени отношението си към Иран, за да удовлетвори Рияд. Лидерът на Израел Бенямин Нетаньху също не постигна нещо особено с посещението си в Москва.

Засега обаче Русия успява да поддържа отворени каналите за комуникация между различните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Ако индианците бяха 200 милиона, щяха да застанат на брега и да издухат корабите на заселниците обратно в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Знаеме, знаеме... Ти и другият фе^с Петров ще чакате Ердоган и Меркел да се цунат и да приключат с християнството и в Европа, че по-добре евроатлантически шериат, отколкото руско християнство.... Споко, ага, процесът вече тече... https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=bqGHdfh7XQk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Ама то и сега супер много "легални" думи са "минирани". Аз лично сменям на латиница и слагам по някоя латинска буква, за да им избегна дeбилщините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 16
bgMan
преди 6 години
Каква ирония.Клинтъновица май срещу това се е борила така яростно. Не е искала руската конкуренция в отношенията с ислямистите.И хубаво гледайте колко му е православието и християнството на тоя малкия и после като почнете пак да припявате в православния русофилски хор ще ви го припомня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Инвесторът яко свива българския език...след година още по малко позволени думи ше останат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
10 милиона *** - не.гри, не знаех, че това вече е обидна дума за в бъдеще ще пиша ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 13
Hahoto
преди 6 години
Е щом "халифа" пази 2 милиона християни пък янките не искат, значи добре си върши работата. Те твоите избиха 200 милиона индианци, поробиха и убиха 10 милиона ***. Месеха се и се месят с военна сила във всяка една страна в Северна и Южна Америка. Сменят режимите в Африка и ги заменят с ИДИЛ и накрая разбира се са радетели на демокрацията. Добре че е късия да ти кажа да им е трън в дебелите мазни зад.ници, да знаят, че рано или късно някой ***, *** и ***, освен да им назначи президента, може и да ги изплющи болезнено, не само по егото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
SPART
преди 6 години
Така е, Стояне: "В 2012 году Путин назвал себя плохим христианином, потому что: "когда бьют по одной щеке, надо бы подставить другую, но я к этому пока морально не готов". "Если нас шлепнули, надо ответить. Иначе нас всегда будут шлепать",- пояснил он."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 6 години
Малкия, страните които имат някакви взаимоотношения с Русия са изключително и само МЮСЮЛМАНСКИ държави. Какви точно са амбициите на Късия, да стане водач(халиф) на мюсюлманския свят ли? И в статията е обяснено, че САЩ не желаят да се намесват в Сирия. Аз ще ти разасня, че "ние американците" искаме Асад да си отиде, но ако му "помогнем" ще пострадат двата милиона християни които са на страната на президента. Затова и оставяме сцената за изява на Късия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
tisia
преди 6 години
...както би се изразил един виден и многоуважаван от нас / пръц льо / коментатор тук във форума-големите руски амбиции /малка корекция тук / гомеми празни приказки...... нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още