IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът пред прецедент - депутатите не подкрепиха оставката на Делян Добрев

Народното събрание се превърна във водевил, коментираха депутати от опозицията по време на дебата

11:40 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Народното събрание е поставено пред прецедент, след като депутатите отказаха да се съобразят с искането на своя колега Делян Добрев да напусне институцията. В залата присъстваха 215 депутати, от които 97 бяха "за" приемането на оставката, но 99 гласуваха с "против", а 19 се въздържаха при гласуването. 

Продължилите почти 2 часа дебати по тази точка от дневния ред също са прецедент за парламента. Преди гласуването от БСП поискаха заседанието да бъде предавано пряко по националната телевизия, но мнозинството в залата не се съгласи. Малко преди депутатите да изразят своята позиция премиерът Бойко Борисов заяви от Варна, че оставката на Делян Добрев е морален акт и той трябва да бъде зачетен. 

В своето изказване пред депутатите Делян Добрев обясни, че БСП са използвали "ченгеджийски похвати", събрали са в "зловеща картина" отделни малки истини и са успели. Той посочи, че политиката не е самоцел за него, отказвал е редица постове и припомни на депутатите своите законодателни инициативи в предишните си мандати, сред които е преподписване на договор за доставка на газ с "Газпром", с който се премахват посредниците и се намалява цената, както и първите дълбоководни проучвания за петрол и газ в Черно море. 

Депутатът благодари за подкрепата, която получи, и посочи, че това е оценката за неговата работа досега. Той обясни, че ролята му в парламента е била да създава политики и че смята да заведе дело за клевета и набеждаване срещу Елена Йончева. "Вие ще се запомните като мой палач в политиката", обърна се той към нея.

В защита на Добрев се изказа председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обвини БСП в компроматна война и заяви, че ще гласува против оставката на депутата. Цветанов призова цялата пленарна зала да гласува по съвест. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи пред народните представители, че скандалът в Хасково е модел на управление, който засяга всички. По този начин се ражда "послушна администрация", това става причина за демографската криза, защото младите хора не виждат перспективи. Тя отхвърли всички обвинения към БСП в мракобесие. 

От парламентарната трибуна лидерът на червените предупреди премиера Бойко Борисов, че ще бъде "свален от пиедестала" в собствената си партия. 

По време на дебатите в пленарната зала депутатът Спас Гърневски (ГЕРБ), бивш кмет на Пловдив с подкрепата на БСП, пък определи случващото се като стремеж на опозицията в лицето на БСП да дестабилизира управлението на ГЕРБ. Според него левите са избягали от въпроси за кражби от държавни фирми и фалити на банки, случило се в управлението или съдействието на червени функционери.

Той обвини Елена Йончева (БСП), че не е направила разследване за назначения в други общини, например в Каварна. Общината в Каварна се управлява от кмет, избран с мандат на БСП.

Гърневски беше категоричен, че Добрев е достоен български политик и с действията си в Хасково е "разгромил" червените. Той призова депутатът да остане на работа в парламента "в името на България".

Валентин Николов също призова своя съпартиец да размисли и посочи, че няма конфликт на интереси в казуса с Добрев в община Хасково, който в обществото вече придоби гласност като "Кумгейт". Подадената оставка е политически акт и стандарт на поведение, категоричен беше Тома Биков (ГЕРБ). Той посочи, че очаква оставки и от лявата част на парламента, защото има "хора, които не им е там мястото".
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още