IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да ожъне рекордно количество зърнени култури

Приносът на земеделието към БВП трябва да расте, коментира агроминистърът Александър Ткачев

12:46 | 04.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия се готви да прибере рекордно количество зърнени култури - 128 млн. т и да се върне на първо място в света по износ на пшеница. Това заяви пред „Известия“ руският агроминистър Александър Ткачев.

Според него ръстът в производството на зърнени култури и експорта се дължи на държавната подкрепа, въведените съвременни технологии, машини и торове.

На въпрос за качеството на зърното той посочва, че към 27 септември делът на пшеницата с хлебопекарни качества и достигнал 70%, малко повече спрямо същия период на миналата година. Към края на годината се очаква да бъдат отчетени 60 млн. т качествена пшеница или 75%. 

В САЩ, Канада и Европа висококачествената пшеница достига 90%, но там ситуацията е друга. Пшеницата не е нужна за фураж, тъй като животните се изхранват с царевица и други фуражни култури. В Русия климатичните условия и традициите в земеделието са различни, пояснява министърът.

Той коментира, че в момента приносът на селското стопанство към БВП е 4% и постепенно трябва да се гони цел от 10%. Експортът на селскостопански продукти пък е с обем 20 млрд. долара.

Държавната подкрепа за отрасъла по думите му вече дава резултати – за 10 г. производството на птиче месо е увеличено три пъти до 4 млн. т, на свинско два пъти до 3 млн. т. Това осигурява 90% от потреблението на тези меса.

„Можем не само да нахраним страната, но и да станем водеща световна аграрна държава, затова трябва да се стремим да удвоим дела на селското стопанство в БВП“, казва Александър Ткачев.

Той коментира, че Русия планира от 1 декември да забрани изцяло вноса на месокостно брашно от страните, срещу които действа ембарго за внос на агропродукти.  Причината е, че с увеличеното производство на месо в страната вече се произвеждат 370 хил. т от продукта или 82% от общия обем на потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
нищо не мое ти отговори щот нема грам ама грам аргумент, какво искаш да ти отговори ?!? На него това му е зададено и тва пише после отчет и толкоз ... Тия ги чакам да *** от 2014г. ама курра ми дедофф то по-скоро наща криворазбрана демокразкрация да ни умори нас по-бърже от руснаците, а тя го прави доста успешно като гледам държавата ни къде е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Украйна да "умре от глад" и "да замръзне от студ". Не им се получава. Както винаги. ----------------------------------------------------------------ми те се изнесоха в Русия бе кухандъл нали говорят руски ама у ваще пропагандни новини го нема тва нещо иначе чича ти Путин всички докименти им призна ..... :)) А я виж наща селскостопанска продукция къдее да ви ебба у доллните тролски прошшляци .... или си купуаш поредните неща от Турция, ХОЛАНДИЯ, чее по евтино, Полша, Италия и т.н. тъппанар ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Може, ама първо ти отговаряш на въпроса какво общо имат децата ми и Украйна с темата на статията и моя коментар към нея... Щото е видно и от самолет аз какво съм коментирал и какво ти.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Отговаряш на въпроса защо децата ти са на гости "у нас в Америка" и тогава ръсиш "компетентни мнения". Иначе всички руснаци очакваха очакваха Украйна да "умре от глад" и "да замръзне от студ". Не им се получава. Както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Точно както писаха конеглавите дрищници тука - секи момент ше почнат да ядат нефт и газ ***... :lol: Явно там никой не работи... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още