IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София иска да ограничи височината на новите сгради

До 75 метра ще са небостъргачите в центъра, до 15 метра след Околовръстното шосе, предвиждат плановете за развитие на столицата

20:00 | 04.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на следващата година трябва да влязат в сила правила за ограничениe nа височината на сградите в столицата.

На това се надява главният архитект на София Здравко Здравков, който съобщи, че предложение за ограничаване височината на сградите е внесено за обсъждане в Народното събрание, предаде БНР.

„Новите сгради в пояса булевард "Цар Борис III", градски център, булевардите "Драган Цанков", "Александър Малинов" и Oколовръстен път да са с височина до 75 метра, но също така да се спазва и показaтелят "Плътност и интензивност", посочи архитект Здравков. "Предложението ни след Околовръстното шосе е височината да бъде ограничена до 15 метра, като целим запазване на визуалната комуникация с планината.“

По думите му за по-високи сгради се предвиждат две зони – при вече построените високи сгради на бул. „Цариградско шосе“ и при пресечката на Околовръстното шосе с бул. „Царица Йоана“ в ж.к „Люлин“.

Главният архитект на столицата се надява ограниченията да бъдат приети от парламента до края на тази година и това да спре плановете за високи сгради като 215-метровата „Парадайс тауър“ на бул. „Черни връх“, 150-метровия проект на НИКМИ на бул. „България“ и други, срещу които има обществено недоволство.

„Предвижда се създаването на наредба за градската среда, за оформянето на дизайна на фасадите и за избора на градското обзавеждане“, информира архитект Здравков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
buyvalue
преди 6 години
Това е цинично! Фандъкова има 2 мандата и едва сега се сети! дали ще върне комисионите за издадените разрешителни? Градът вече е опропастен, така че тези лозунги са популистки и пълна недомислица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още