IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия дава Ryanair на съд*

Търговският министър на страната обвинява авиокомпанията в непрофесионално поведение

10:52 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Белгийският министър на икономиката и заетостта Крис Петерс съобщи, че е предал авиокомпанията Ryanair на Търговския съд. Министърът обвинява авиопревозвача в непрофесионално поведение покрай отмяната на полети.

Петерс коментира, че Ryanair не е проявила професионална съвест, защото е изпращала съобщения на английски на пътниците, използвали френски или фламандски език при купуването на своите билети. В допълнение авиокомпанията е давала твърде малко сведения за правата на пътниците при отмяната на полет, предава БТА.

В такъв мащаб отмяната на полети е неприемлива, липсва професионализъм, коментира Петерс. Той изразява надежда Ryanair да прекрати неправомерните си действия.

Медиите уточняват, че жалбата до съда цели постановяването на наказание, ако нарушенията продължат.

Организацията за защита на белгийските потребители "Тест аша" отбелязва, че авиокомпанията е предлагала единствено възстановяване на сумата по билета за анулиран полет, вместо да съобщи на разбираем език на пътниците, че имат право на обезщетение. Това важи особено за случаите, в които полет е бил отменен по-малко от две седмици преди датата, на която е трябвало да бъде изпълнен.

Отчита се и че от Ryanair са настоявали пътниците, засегнати от неизпълнените полети, да общуват с авиокомпанията само на английски език.  

По-късно през деня контролният орган върху гражданската авиация на Италия заяви, че също се подготвя да наложи санкции срещу Ryanair заради поведението на компанията при отмяната на полетите.

"Процесът на санкциониране заради неинформиране на пътниците вече е стартиран", заяви говорител на инстутицията, без да обявява допълнителни детайли.

* Информацията е допълнена към 12:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още