IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуерто Рико дължи над 70 млрд. долара на кредитори

Природните бедствия изостриха хуманитарната криза на Карибския остров

21:09 | 05.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пуерто Рико дължи на кредитори над 70 млрд. долара. Ураганите през последните месеци, Мария и Ирма, само изостриха тежкото положение на Карибския остров, който се намира на около 1,150 мили южно от Флорида. Дори преди Пурто Рико да бъде ударен от природните бедствия, бившият гуверньор Алехандро Гарсия Падила определи ситуацията като "хуманитарна криза", пише MarketWatch.

Защо Пуерто Рико е в такава лоша икономическа форма?

Десетилетието на икономически спад и дефицити, утежнени от изселването на най-добрите и най-ярките кадри от територията, включително лекарите, изнесли се в континенталната част на САЩ, нанесе тежък удар на икономиката на Пуерто Рико. От 2006 г. тя е в рецесия.Безработицата преди ураганите е 12%, в сравнение с безработицата от 4,4% в САЩ към август. Общо 43,5% от жителите на Пуерто Рико живеят под линията на бедността, според данните на Бюрото за преброяване на населението в САЩ, два пъти повече от тези на Луизиана и Мисисипи.

Населението е 3,4 милиона към 1 юли 2016 г., което представлява спад с повече от 8% от 2010 г. насам. Дълговият товар на острова е в размер на 12 хил. долара на глава от населението, като неговият дълг представлява повече от три четвърти от годишния брутен национален продукт, което прави Пуерто Рико една от най-задлъжнелите страни в света.

Като територия на САЩ островът използва щатския долар. Това означава, че не може да девалвира валутата си, за да подобри конкурентоспособността си.

Пуерто Рико загуби достъп до традиционния пазар на облигации през февруари 2013 г., след като рейтинговите компании  понижиха инвестиционния рейтинг до ниво „боклук“. Това означава, че за страната е по-скъпо да се финансира, тъй като кредиторите изискват по-голяма възвръщаемост. През март 2014 г. островът е продал дълг от 3,5 млрд. долара, с купон от 8,5%, изцяло на хедж фондове.

Оттогава Пуерто Рико прилага сериозни мерки за затягане на коланите. Една трета от парите на острова са били използвани за обслужването на дълга му от 2016 г. В края на 2014 г. три публични пенсионни фонда държат активи в размер на само 2 млрд. долара.

През май тази година Пуерто Рико потвърди своята несъстоятелност.  Анализът на Moody's прогнозира, че е щетите от урагана „Мария“ могат да увеличат задълженията на Пуерто Рико до 95 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Бе то и САЩ имат 20 трилиона дълг, ама никой не реве, че имат проблем, нали. Иначе всички останали имат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Едните ще имат да взимат, другите ще имат да дават :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Направиха опит, но те не ги искаха, явно няма да им се разминат дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
mathematician
преди 6 години
Да бе в момента губернатора им реве, че хората умират от глад и мизерия, щото нямало кой да им оправи щетите след ураганите.Тръмп им каза, че им пратил някакви помощници от разни слубжи на помощ, но най-важното било комюнитото да се хваща на работа и да си оправя щетите.Като цяло типична латино-американска държава с проблемите си. И то на никой не му се занимава да им ги решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Пуерто Рико не беше ли присъединила се свободно към САЩ колония . Грешка държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Толкова красив остров и такава голяма задлъжнялост Икономиката просто е фалирала И острова е фалирал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още