IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунските банки стъпват по тънък лед

Политическата ситуация е трън в очите на тези кредитори, твърди анализатор

11:12 | 06.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	CaixaBank и синята звезда в логото ѝ, проектирано от&nbsp;родения в Барселона художник Жоан Миро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

CaixaBank и синята звезда в логото ѝ, проектирано от родения в Барселона художник Жоан Миро. Снимка: Ройтерс

Най-големите банки в Каталуния обмислят евентуално изтегляне от политически нестабилния регион, тъй като клиентите им са сигнализирали, че евентуална декларация за независимост ще ги накара да изтеглят депозитите си, предава Bloomberg.

Banco Sabadell SA потвърди късно в четвъртък, че ще премести седалището си в испанския град Аликанте. Управителният съвет на CaixaBank SA ще заседава днес, за да обмисли прехвърлянето на седалището си на Балеарските острови, твърди пред агенцията запознат източник, пожелал анонимност. От CaixaBank не са коментирали срещата пред Bloomberg News.

Кредиторите прекараха години, опитвайки се да намалят политическите рискове от факта, че са базирани в Каталуния, чрез разширяване, но отново са въвлечени в суматохата на региона след референдума за независимост, който доведе и до полицейски репресии. Напрежението намаля отчасти в четвъртък, тъй като сепаратистките лидери се опитаха да избегнат обявяването на незабавна декларация за независимост от Испания, докато централната власт в Мадрид и бизнес лидери в Барселона упражняват силен натиск върху националистическия лагер.

„Политическата ситуация е трън в очите на тези банки", казва Цезар Молинас, основател на инвестиционната консултантска компания Multa Paucis. „Те не искат клиентите им в Мадрид да гледат на тях като на каталунски банки, нито клиентите им в Барселона да гледат на тях като на испански банки. Те стъпват върху тънък лед“, допълва той.

На фона на разделението сред лидерите на сепаратисткото движение някои от каталунците искат повече време за договаряне на споразумение, казват източници, запознати с плановете.

Акциите на банките възстановиха част от загубите тази седмица след появата на спекулации за по-помирителна позиция на сепаратистките лидери. След като отчетоха най-голям спад за годината в сряда, акциите на Sabadell се покачиха с повече от 6%, докато книжата на CaixaBank се покачиха в четвъртък с почти 5%. Испанският индекс IBEX 35 скочи в четвъртък с 2,5%, като почти изтри отстъплението от предходния ден.

„Пазарите търсеха рационално решение и сега изглежда, че ще получим такова", казва Алберто Есполосин, фонд мениджър в Abante AsesoresGestion. "Радвам се, че двете страни желаят да има диалог", посочва той.

Някои от клиентите на поделенията за управление на богатството на каталунските банки вече са започнали да прехвърлят пари към кредитори извън региона или са попитали за такава възможност, твърди изпълнителен директор на компания, която е получила запитвания от потенциални клиенти. Мениджърите в поделението за частно банкиране на CaixaBank в Мадрид призовават клиентите да изоставят притесненията си, твърди клиент, който е поискал да не бъде назован.

От CaixaBank коментират потенциалното напускане на клиентите с това, че „не сме засегнати от необичайни движения на клиентски депозити" и че това е „обичаен бизнес". Sabadell описва в изявление по имейла клиентските потоци като "абсолютно нормални" и казва, че „няма значително движение на депозитите ".

„Мога да ви уверя, че управленските екипи на тези банки са напълно ангажирани с интересите на клиентите, вложителите и акционерите", заяви испанският министър на икономиката Луис де Гуиндос в интервю за Франсин Лакуа по Bloomberg Television. „Тези институции са доста разтърсващи, много силни“.

Един от проблемните моменти при евентуалното обявяване на каталунска независимост е дали регионът ще може да се присъедини към Европейския съюз веднага, или по-късно. В сряда в Страсбург Манфред Вебер, лидер на най-голямата фракция в Европейския парламент, предупреди каталунците, че „който напусне Испания, напуска Европейския съюз", включително еврозоната и единния пазар.

CaixaBank, основана през 1904 г., често изтъква с гордост своя произход, провеждайки основния си бизнес в Каталуния и под емблемата на синята звезда, проектирана от родения в Барселона художник Жоан Миро. Caixa е основният акционер в базираната в Барселона Abertis Infraestructuras SA и притежава 24% от Gas Natural SDG SA, също базирана в града.

Кредиторът обаче се разшири и отвъд родния си регион, като придоби Banca Civica SA, група спестовни банки, по време на банковата криза в Испания, а по-рано през тази година пое контрола върху Banco BPI в Португалия. Sabadell се разшири също по време на кризата, като купи Caja de Ahorros del Mediterraneo, а през 2015 г. придоби TSB Banking Group в Обединеното кралство.

„Тези банки промениха леко имиджа си, за да станат значими национални кредитори", казва Рикардо Върххан, управляващ партньор в базирания в Мадрид Intral Strategy Execution. "Извън Каталуния хората обикновено не мислят за тях като за каталунски банки, но когато възникне такава криза, тяхното каталунско наследство изплува на повърхността", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Каталунските банки са ЗАЛОЖНИЦИ, защото не само депозитите , но и АКТИВИТЕ им са вързани с този регион.НЯМА КЪДЕ ДА ИЗБЯГАТ!Едва ли са обладани от желанието да предоставят този най развит район на КОНКУРЕНТИТЕ си.ЖЕЛАЕЩИ да ги изкупят разбра се , че ще има. Най малко тези от КАТАР.Въпроса с ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА на Каталуния е проблем, който ще засегне не само ЦБ на Испания, но и ЕЦБ която иска или не ще е принудена да признае новата ЦБ.Ако ЕЦБ откаже да го направи, то означава, че създава проблем НЕ САМО НА КАТАЛУНИЯ , НО И НА ИСПАНИЯ. Централната банка на КАТАЛУНИЯ и тази на ИСПАНИЯ ще са като СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ, и операцията по тяхното разделяне ще е по сложна от БРЕКЗИТА с Британия.ПРИ ОТДЕЛЯНЕ НА КАТАЛУНИЯ ИДВАТ ЧЕРНИ ДНИ ЗА ЕВРОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още