IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна до двумесечен връх

Европейските пазари бяха повлияни от изостреното напрежение между Барселона и Мадрид за независимостта на Каталуния

11:20 | 06.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Американските акции подновиха рекордните си стойности след осма поредна сесия на печалби. Доларът се повиши до двумесечен връх, а държавните облигации, повлияни от американските данни, отчетоха ръст. Агресивните речи на говорителите на Федералния резерв подсилиха условията за по-високи пазарни нива. Индексът S&P 500 установи най-дългата си поредица от печеливши сесии от юли 2013 г. насам. Технологичният сектор бележи най-голям ръст, подкрепен от високата перспектива за бърз икономически растеж, повлиян от по-добрите от очакваното резултати за производствените поръчки. Индексът постави рекорд от 2 552.07 пункта в 16 часа нюйоркско време, като на дневна база увеличението е от 0.6%. "Десетгодишните държавни бонове отбелязаха връх, след като долара реализира напредък от 2% за последния месец", това коментира председателят на Федералния резерв на САЩ за Сан Франциско Джон Уилямс, което подсили оптимизма за американската икономика. Американското правителство ще публикува данните за заетостта в петък, като това ще бъде основна новина за деня.

Индексът Dow Jones Industrial Average добави 114 пункта към стойността си до 22 755.40, като за седми пореден ден отбеляза ръст. Nasdaq 100 отбеляза ръст от 1% като достигна до ниво от 6 058.50 пункта. На европейския пазар на акции индексът FTSE 100 се повиши с 40.41 пункта или 0.54%, като в края на сесията затвори на ниво от 7 506.50 пункта. Германският индекс DAX 30 отбеляза корекция от 2.47 пункта за деня или -0.02%, на ниво от 12 983.40 пункта. Компании като Lufthansa, Siemens, Infineon белязаха най-голям спад в цените си. На азиатския пазар Nikkei 225 отвори на ниво от 20 644.50 пункта и затвори на 20 707.00.

Европейските пазари бяха повлияни от изостреното напрежение между Барселона и Мадрид за независимостта на Каталуния. Това доведе до поскъпване на държавните облигации на Испания. Протоколът от последното заседание на Европейската централна банка показа, че членовете обсъждат как да коригират паричните стимули през следващата година, тъй като са загрижени за цената на еврото.

При валутите двойката USDJPY затвори на ниво 112.83 йени за долар, което е ръст от 0.02%, докато двойката AUDUSD бе търгувана на ниво от 0.7793, което бе спад от 0.04%. Пазарите в Китай и Южна Корея ще бъдат затворени в петък заради национални празници в двете страни. Доларовият индекс, който измерва силата на щатската валута в средно претеглена кошница от 6 основни валути, повиши стойността си с 0.49% до 93.77. От министерството на труда на САЩ заявиха, че първоначалните заявления за помощи при безработица са се понижили до 260 000. Еврото отслабна след протокола от септемврийската среща на Европейската централна банка, който показа, че икономистите остават загрижени за нестабилността на единната валута, а някои предполагат, че икономиката може да се нуждае от значителни стимули за малко по-дълъг период от време.

Златото претърпя корекция в четвъртък от 0.39% като цената му затвори на 1 269.02 долара за тройунция. Надделяването на мечките на пазара на злато до голяма степен се дължи на затягането на паричната политика, а повишението на лихвените нива ще окаже голям натиск над цената на ценния метал. При търговията с други ценни метали, фючърсите на среброто нараснаха с 0.20% до 16.66 долара за тройунция, докато фючърсите на платината се понижиха с 0.33% до 917.85 долара. Медта се търгуваше на ниво 3.04 долара за паунд, което представлява ръст от 2.87%, докато природният газ е нараснал с 0.24% до 2.95 долара.

Днес ще бъдат публикувани данните за ръста на възнагражденията в САЩ извън селскостопанския сектор, както за безработицата, като това са основните новини, който ще движат валутния пазар през деня. Председателят на Фед за Атланта Рафаел Бостик ще изнесе реч по-късно през деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

Вчера публикувахме идея за покупки на евро срещу новозеландски долар:

„Двойката очерта ясно изразена съпротива при 1.6434. Преодоляването й ще даде зелена светлина на купувачите. Въпреки всичко не бива да бъдем особено големи оптимисти към тази двойка. Към момента очакваме покачване едва до 1.6484. По-големи движения към момента спадат към категорията свръх очаквания. До края на седмицата очакваме двойката да тества съпротивата при 1.6484.“

Движението на цената оправда напълно очакванията ни и като стойност и като продължителност. За по-агресивните трейдъри остава възможността да затворят към текущите стойности 80% от дългите позиции и да изчакат покачване до на цената до върха от началото на септември.

GBP/USD

Днес очакваме данните за неселскостопанската заетост в САЩ, очакваните стойности са доста ниски 82К, възможно е да видим по-силна дата днес в 15:30 ч. Това ще подпомогне допълнително зелените пари, но не бива да пропускаме фактът, че доларът се покачва тенденциозно през последните дни и не е изключено положителните резултати за NFP да не окажат особено силно и дълготрайно влияние върху долара. По-удобно за търговия ще бъде ако данни те се окажат близки на очакваните и щатския долар стартира корекция спрямо кошницата.

Предвид тези разсъждения на графиката ще търсим покупки при тест на диагоналната подкрепа. Има не малка вероятност до 15:30 ч. двойката да продължи поевтиняването си, това ще бъде идеален вариант за контра на дневното движение.

Обобщено:

Вариант първи: Понижение на двойката при отварянето на лондонската сесия, равна или по-слаба дата за NFP, тест на подкрепата – идеалния вариант за покупки.

Вариант втори: Консолидиране на двойката към текущите нива, пасивна лондонска сесия, тази пасивност издава важността на NFP за останалите участници на пазара, по-добри данни от очакваните – продажба с таргет около диагоналната подкрепа. Всякакви останали импровизации и хибриди между двата варианта ще бъдат нещо напълно естествено. Двата варианта са двете външни граници на дневната ни стратегия за тази двойка.

USD/TRY

Изключително красива формация се наблюдава при тази двойка, сякаш наблюдаваме акция, а не валутна двойка. Пробивът на ясно очертаната съпротива ще бъде добър сигнал за покупки, особено ако NFP се окаже по-силно от очакваното. Така или иначе общата тенденция на долара спрямо турската лира е възходяща. Първата ни цел ще бъде в зоната около 3.6345.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още