IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът се насочва към най-лошото си седмично представяне от една година

Зад тази динамика стоят спекулациите за поста на премиера Тереза Мей, макар че самата тя заяви, че има пълната подкрепа на кабинета си

16:25 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд се насочва към най-лошото си седмично представяне от една година насам, съобщава Bloomberg. Зад тази динамика стоят спекулациите за поста на премиера Тереза Мей, макар че самата тя заяви, че има пълната подкрепа на кабинета си.

„Двойният удар на негативни икономически и политически фактори продължава да тежи на паунда“, казва Нийл Джоунс, директор на звеното за хедж фонд продажби в Mizuho Bank.

Британският паунд поевтинява с 0,53% до 1,3049 долара към 15:30 часа българско време и се насочва към седмичен спад от 2,4 на сто. 

Спрямо еврото лирата поевтинява с 0,29% до 0,8952 паунда за евро.

В опит да разсее слуховете, че има усилия за свалянето на Мей от премиерския пост, тя заяви, че страната има нужда от спокойно лидерство и че тя го осигурява с пълната подкрепа на кабинета си. След това изказване паундът ограничи част от загубите.

По-рано бившият председател на консерваторите заяви, че до 30 депутати подкрепят провеждането на избори за председател на партията и че те са напълно в правото си да поискат Мей да се оттегли. По думите на Нийл Джоунс от Mizuho Bank фактът, че алтернативата на Мей е Brexit хардлайнер като Борис Джонсън, е ключов фактор за по-евтиния паунд.

За британската валута тази година беше изключително волатилна, като курсът падна до 1,1986 долара през януари, а през юни се възстанови над 1,26 долара за паунд. Лирата записа през септември най-доброто си месечно представяне от четири години насам, поскъпвайки с близо 4% спрямо долара, след като Английската централна банка сигнализира, че е готова да повиши лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още