IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mattel се отказва от детска играчка с изкуствен интелект

Автоматизираната "бавачка" предизвика полемики във връзка с опазването на данните

22:52 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на детски играчки Mattel реши да не пуска на пазара устройство “бавачка” с изкуствен интелект заради притеснения за опазването на личните данни и поради други съображения, пише BBC.

Активисти твърдят, че изкуственият интелект не трябва да се ползва вместо истинската родителска грижа, било то и временно.

Mattel обяви устройството през януари и заяви, че то ще пее приспивни песнички и ще разказва приказки за лека нощ. Компанията твърди, че джаджата вече не е част от стратегията ѝ.

На технологичното изложение CES през януари Mattel показа Aristotle, като го нарече голям скок в технологиите в помощ на родителите.

“Aristotle е проектиран с определена цел и мисия: да помага на родителите и да използва силно развитата си технология за изкуствен интелект, за да прави по-лесно опазването и развитието на най-важното в дома им - техните деца”, обяви Mattel.

Устройството комбинира технология за домашен асистент и малка камера, която работи като малък монитор за наблюдение на бебето. Сред функциите се нареждат “преглеждането и избирането на оферти и купони за бебешки консумативи, както и други продукти, когато засече, че вероятно някои от тях свършват”.

През юли Mattel смени главния си технологичен директор със Стив Герджетс, който се твърди, че е решил да не пуска Aristotle на пазара.

Компанията твърди, че е решила да не продава Aristotle “като част от продължаващите усилия за предлагането на възможно най-доброто преживяване от свързани продукти на потребителите”.

Mattel беше под натиск да се откаже от продукта от страна на различни организации. Същевременно американски политици също изразиха притеснения за събирането на данни от устройствата и помоли за повече подробности за това как ще се съхраняват те или ще се споделят.

Умните устройства за деца се превръщав във все по-голям казус именно заради притесненията за все още неизвестните ефекти от този тип технологии върху емоционалното развитие на малките деца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още