IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Кокалов: Болниците не трябва да са търговски дружества

Трябва да се разработи механизъм за кредитиране на лечебни заведения, за да няма фалити, коментира членът на Надзорния съвет на НЗОК

13:41 | 07.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Необходими са спешни законодателни мерки, така че болниците да не са търговски дружества. Това коментира пред БНР д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от квотата на синдикатите.

Кокалов посочи, че трябва да се разработи и механизъм за кредитиране на болниците, за да не се стига до фалити на лечебни заведения.

Болниците са търговски дружества и държавата не може да ги подпомага за намаляване на задълженията, 500-те млн. лева дългове на лечебните заведения се дължат на липса на контрол, коментира той.

„Насоката е правилна. Трябва да има електронен търг на лекарства, трябва да се следи това, защото навремето много болници се презаредиха с лекарства, за да вземат комисионите определени хора. След това тези лекарства се залежават и се трупат като дългове“, каза Иван Кокалов.

„Трябва много бързо министерство, парламент да променят законодателството и да създадат друга среда. Тези дългове са натрупани поради това, че има корупция и кражби“, заключи той.

За двете най-проблематични болници в момента – във Враца и Ловеч, Иван Кокалов коментира, че в рамките им функционират две други частни структури, които във времето са си избирали пациентите и са трупали дългове за сметка на лечебните заведения. Това според него отново се дължи на липса на контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И училищата требва да станат търговски дружества, Кокалов! Всичко на Пазара, щото Пазарът е "Пътят, Истината и Животът и никой не дохожда до Отца освен чрез Него..." :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още