Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

С. Гуриев: Еврозоната е готова да приема нови членове

България е постигнала макроикономическа стабилност без да е член на валутния блок, но има и рискове от присъединяването й, коментира главният икономист на ЕБВР

0
 
0
 
7
alex8712 до: Д.Петков
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Здравейте, благодаря много за подробния отговор!

Поздрав
0
 
0
 
6
Д.Петков до: alex8712
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Според господина от статията излиза, че за да влезе една държава в еврозоната, тя едва ли не трябва тепърва да тегли кредит и да отдели сериозна сума за да покрие паричното предлагане в евро на нейна територия, т.е. тепърва да прави някакъв фонд за тази цел какъвто отдавна има в България. А такъв филм просто няма! Необходимо е само да се покриват разни икономически показатели като нива на дълг и инфлация, нещо което гърците даже ги фалшифицираха тия показатели. Словения също влезе безгрижно в еврозоната даже без да има кой знае какви Валутни Резерви. Да, трябва да се депозират някакви пари в ЕЦБ, на те не са много и са с цел буфер за счетоводни операции. ЕЦБ също така ще задължи България да печата някакво количество евро според квотите на ЕЦБ т.е да поеме тези разходи, но напечатаните пари са си на ЕЦБ, а не на България.
Та в крайна сметка, парите от Гаранционния фонд ще се освободят и още как :)))
0
 
1
 
5
Д.Петков до: alex8712
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Здравейте Алекс, без да съм разбирач и никога не съм работил в банка, но написаното в тази статия просто няма как да е така. Човека е напънал вратни жили да обяснява неща които съвсем очевидно не са му ясни. Основната му грешка е че бърка Гаранционния Фонд за Валутния Борд с Валутните Резерви на държавата, а те нямат нищо общо едно с друго. От там нататъка всичко в статията става свободни съчинения без картинка. Валутни Резерви имат всички държави, но Гаранционен Фонд с който да се крепи валутния курс спрямо друга валута имат само държави които са във Валутен Борд. Парите които се водят някакъв вид "Резерви" (дали ще са валутни, фискални или някакви други е без значение) може да се пипат и харчат с повод и без повод, докато в случая с Гаранционния Фонд те не могат да се пипат по никакви причини, освен прекратяване на самия Валутен Борд. Тия пари не влизат в никакви счетоводни сметки като "Резерви", те са за съвсем друга цел.
1
 
4
 
4
alex8712 до: Д.Петков
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Здравейте, благодаря за отоговора. Точно заради мнението на Хърсев ми беше въпроса, понеже други икономисти смятат, че няма да има никакво освобождаване на 18 млрд евро, те просто ще заменят паричната маса в обръщение в страната, един вид счетоводна операция. Заради това и объркването ми в случая - вижте тази статия от ИПИ:
http://ime.bg/bg/articles/vlizane-v-evrozonata-nyama-da-osvobodi-rezervite-na-bylgariya/

Поздрав
1
 
2
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Сравнението на България с Гърция е неуместно, освен ако не искаме да дадем красноречив пример за очеваден двоен аршин!

1
 
5
 
2
Д.Петков до: alex8712
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Както казва Хърсев: "Изчезне ли левът, отпада нуждата от обезпечение." Това значи, че ще се освободят едни €18 млрд (нетно са толкова, не €23 млрд.) и управляващите ще ги похарчат/усвоят с хъс и кеф, което е всъщност смисъла на занятието "влизане в еврозона". БСП обаче по стечение на обстоятелствата няма да са на софрата и съвсем очевидно газ ппикаят. Толкоз. Иначе аз лично не съм против влизането в еврозоната.
http://www.segabg.com/article.php?id=826963
1
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Един въпрос в тази връзка - какво се случва с международните валутни резерви на България в случай на присъединяване към еврозоната? Към момента са към 23 млрд евро и трябва да покриват лева в обръщение, но след приемането на еврото? Ще се раздвам на инфо от запознати с материята.

Поздрав