IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коли за 12 млн. лева ще бъдат изложени на автомобилен салон София 2017

Вносителите искат субсидии за електромобили и хибриди в България

12:48 | 09.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобили на обща стойност 12 млн. лева ще бъдат представени по време на автосалон София 2017, който ще бъде открит на 14 октомври. Това стана ясно по време на пресконференция на организаторите – Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

В шестте зали на Интер Експо Център ще има коли с обща мощност от 40 хил. конски сили. Рекорден брой нови модели ще бъдат показани за първи път в България – през тази година сред експонатите ще има и някои от най-актуалните мотоциклети.

Рекорди са постигнати още преди откриването на изложението - с 65 фирми участници и над 300 експоната. Общата изложбена площ ще бъде над 14 хил. кв. метра, което е два пъти над площта на изложението през 2011 година.

Рекорд има и по отношение на предоставяните за тест драйв модели – 83 автомобила и мотоциклети. В Европа единствено изложението, което ще се проведе през декември в италианския град Болоня, ще предостави повече възможности за тест драйв.

Организаторите подчертаха и нуждата от бърза промяна на автомобилния парк в България.  Средната възраст на превозните средства у нас е все още над 18 години, заяви Александър Миланов, председател на Управителния съвет на ААП. По данни на МВР под 5% от автопарка в страната са автомобили до 5-годишна възраст. 69% са колите на възраст над 15 години.

Браншовото сдружение съобщи още, че в страната ни има регистрирани около 500 чисто електрически автомобила, а заедно с хибридите броят  им е 2 хил.  От Асоциацията са предприели редица срещи с властите и са предложили въвеждането на субсидии за покупка на коли с алтернативно движение.

Идеята е на фона на все още високите цени на електрическите автомобили субсидиите да варират в диапазона между 2,5 хил. евро за плъг-ин автомобили и 5 хил. евро за напълно електрически автомобили, коментира пред Investor.bg Татяна Груева, изп. директор на Асоциацията. По думите ѝ обаче, поне засега, от финансовото министерство няма изявено желание за въвеждането на подобна мярка.

За сравнение - в Румъния от тази година властите подпомагат преминаването към електрическа мобилност със субсидии в размер на 4,4 хил. евро за хибридни и 10 хил. евро за изцяло електрически автомобили. 

Отскоро собствениците на електрическите автомобили у нас все пак са освободени от данъка за автомобила си, а в някои от големите градове не плащат за паркиране в синя и зелена зона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Тогава е логично София да е най-мръсната ЕС столица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
filiboy
преди 6 години
За сравнение - в Румъния произвеждат електрически автомобили, което дава повод за субсидиране. Всяка една субсидия за внос на какъвто и да е било автомобил не е логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още