IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът прекрати заседанието на КСНС заради липса на кворум*

Насрочено е ново заседание по темата борба с корупцията на 17 октомври

14:21 | 09.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев прекрати днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което бе свикано по темата за борбата с корупцията, и насрочи ново заседание на същата тема на 17 октомври. 

„Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум“, каза държавният глава пред представителите на медиите, цитиран от пресцентъра на президентството.

„Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато борбата с корупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти“, каза Румен Радев след заседанието. 

Той беше категоричен, че за остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. 

„Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение“, подчерта още държавният глава. 

Отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов от заседанието на КСНС, е обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри, уточниха следобеда от пресцентъра на Министерския съвет.

„Правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината“, пише в съобщението. Там се казва още, че проектът на закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на МС беше внесен за разглеждане от Народното събрание и представен на днешното заседание на КСНС.

Вицепремиерът Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС.

Правителството изразява в съобщението пълна подкрепа на усилията на президента да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация, пише в позицията. 

Вижте видео материала на Bulgaria ON Air.

*Новината е допълнена в 14.35 ч. и 16.27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Може и да не е взел, но не трябваше да пришпорва така процедурата. Натисна служебното правителство и то претупа конкурса. А може и да си прав, защото когато някой прави нещо без да има причина, значи го прави за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Тоя няма да спре да мъти водата докато не му пуснат сделката с Грипен, за която със сигурност е получил хонорар срещу лобиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още