IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападът в България с най-голям дял неработещи и неучещи млади в ЕС

Останалите региони "лидери" по този показател са френска Гвиана, Сицилия в Италия и двата гръцки региона Стереа Елада и Пелопонес

08:18 | 10.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Северозападният район на България води негативната класация в Европейския съюз с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС от 15 процента. Това показват данни на Евростат по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

По данни на НСИ през 2016 г. безработните младежи в страната в тази възрастова категория са били близо 28 хиляди, което означава че в Северозападния регион неработещите и неучещи млади българи са били около 13 хиляди. Общо Северозападният регион на страната наброява около 760 хиляди души, а младите хора на възраст 18-24 г. в него са били приблизително 45 хиляди, по данни на националната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 6 години
sdar, PerunПари трябват, но трябват и ЖЕЛАНИЕ, ХЪС, СТРАСТ...Ако ги имаш тях, ще намериш/изработиш средства и пак ще учиш.Без тях няма смисъл да се захващаш изобщо, само ще си загубиш времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Perun
преди 6 години
Учене без пари е трудна работа. При комунизма беше възможно, защото държавата осигуряваше и общежития на безценица, и изхранване, че и стипендия с която можеше да се живее. Сега всичко е пазарна икономика, без пари за да учиш си принуден да работиш, защото със сегашните стипендии и при сегашните цени не можеш да преживееш докато учиш. А навремето като учиш държавата и стажовете осигуряваше, че и заплащаше труда на стажантите. Така че може управниците да искат хората сами хем да работят, хем да учат, но това вече е много трудно постижимо, само с желание учене не става. Трябва и гръб за годините учение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
За ученето си трябват пари, най-малкото за да има какво да ядеш докато учиш. Говоря за гимназията, както и после за университет. Това са си много години, човек може да се напъне за 1-2г., но след това си е много трудно ако живееш на ръба на оцеляването. Казвам го като човек завършил висше и работил през повечето време на следването от нужда, а не от желание. Желанието ми беше да уча и то повече, влечеше ме, но реалността у нас обикновено не подкрепя такива нагласи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
doba
преди 6 години
sdar,За ученето не трябват много пари, трябва ЖЕЛАНИЕ.Същото се отнася и за работата, но там е желателно и да получаваш адекватно ЗАПЛАЩАНЕ.Всеки млад човек има смартфон с порядъчен интернет, цялото знание на цивилизацията е в мрежата. Отделяш час-два на ден и четеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Напълно е нормално в най-бедния регион на ЕС да има най-много безработни и неучащи млади, нищо странно няма. Ученето струва пари, дори много пари. Когато държавата те е оставила на самоотглеждане за да съществуваш единствено като източник на данъци, тогава и ти нямаш особен избор за развитие. В региона си е глад и мизерия, до учене трудно се стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още