IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от българските картодържатели се разплащат безконтактно

67% от банковите клиенти разполагат с безконтактна карта, показва проучване на Mastercard

17:23 | 10.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

54% от картодържателите в България предпочитат да се разплащат безконтактно, докато година по-рано техният дял беше 32%. Общо 67% от картодържателите в страната разполагат с безконтактна карта, показват данните от най-новото проучване MasterIndex 2017 на Mastercard.

Най-голям е делът на картовите потребители във възрастовите група 18–24 и 25–34 години (71%), като безконтактното плащане се предпочита от най-младите, чийто дял е 59%.

Основните предимства на безконтактното разплащане, посочвани от къртодържателрите, са лесната и удобна трансакция (74%), по-бързото изпълнение, в сравнение с другите платежни методи (68%) и сигурността (20%). 19% от потребителите пък предпочитат безконтактното разплащане, защото го намират за забавно.

Най-често българските потребители разплащат безконтактно в хипермаркети и супермаркети (77%), магазини на дребно (68%) и бензиностанции (41%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Perun
преди 6 години
Само реклами напоследък ...Аз пък не обичам безконтакните раплащания, всъщност имам безконтактна карта, но обичам кешовите разплащания. Кешът е затова, да плащаш с него. А картите са основно за онлайн пазар и то от чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още