Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Павлина Чернева: Oтрицателните лихви представляват ненужен данък за банките

Монетарната политика в еврозоната без наличието на фискален съюз е като дете без родител, твърди професорът в катедра "Икономика" в колеж Bard

   1| 2    
1
 
1
 
14
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Така като гледам всички сме съгласни, че безконтролното (уж контролирано и с добра цел) печатане на пари, само увеличава неравенството, обогатява допълнително вече богатите и продължава да съсипва средната класа в Европа и САЩ, която и така е вече доста пострадала от глобализацията. Няма как да има ръст на потреблението когато тези пари не стигат до средната класа , а се използват от милиардери и корпорациите им за изкупуване на активи.
Само не знам как си представят банкстерите че ще свърши тая работа, на мен не ми изглежда да в хубав края.
1
 
15
 
13
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не се притеснявайте за банките. Те прехвърлят тези разходи на потребителите.

Сега са си платили за допълнително ограничаване на плащанията в брой - така смятат да накарат фирмите и гражданите да държат повече пари в банките.

Това е подготовка за въвеждане на отрицателни лихви и по сметките (които вече са факт за разплащателните сметки - наричат отрицателната лихва "такса", но това е същото - смятат да вдигнат таксите).

Аз протестирам срещу банковия и картовия лобизъм като избягвам ползване на картови плащания и държа по-малко пари в банковата система. Ако продължават така може да ги дръпна всичките. Ще видим как ще гласуват новия закон за ограничаване на плащанията в брой.

Ако го гласуват - значи банките отчаяно се нуждаят от нашите пари, страхуват се от ликвидна криза в близките 1-2 години. Това е сигнал за паническо теглене.
0
 
32
 
12
doba до: QUANTUM
преди 8 месеца
5. Тези отрицателни лихви, банката ги избутва към потребителите.

Точно.
Стимулирайки потреблението ЕЦБ прави това и с икономиката.
От ниските лихви губят депозитарите и печелят кредитополучателите.
Едно е да теглиш кредит при 3% лихва, друго на 10%.
0
 
16
 
11
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Някои мои мнения:
1. Финансовите и икономически кризи не идват просто ей така, а са предизвикани точно заради безотговорността на финансовите институции.
2. Е Европа няма как да стане да има обща фискална политика в Еврозоната. Ако се опитат да направят това, краят на ЕС е предопределен. Как ще стане данъците във Франция да бъдат същите както да речем във Финландия. Данъчната политика е извън политиките на ЕС. Всички страни ще скочат.
3. Печатането на пари и намесата на ЦБ предизвикват вълна от прерзпределение, което първо ограбва парите на спестителите и второ облагодетелства тези навърха на хранителната верига. Създава се също среда на изкривен риск и започват да се наливат пари в безмислени проекти.
4. Как да няма инвестиционнен бум от печатането на пари. Я вижте какви пари се наляха и се наливат в имоти, а какво се случва с придобиванията на компании.
5. Тези отрицателни лихви, банката ги избутва към потребителите.
5
 
35
 
10
преди 8 месеца
бОли ги банките колко ще са лихвите.
Те си слагат горница и винаги са на печалба(освен ако не се 'оцапат').

'Парадоксът на България е, че дори и да изчака влизането си в еврозоната по гореспоменатите съображения, това, че тя има валутен борд, я прави де факто член.' - няма да го коментирам, но е далеч от истината.

3
 
16
 
9
преди 8 месеца
Няма ненужен данък що се отнася до банките.
Особено пък за чуждите банки, които изнасят печалби извън юрисдикцията на нашата банка.
3
 
21
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Инвестиционен бум няма как да има при положение че корпорациите ползват кредити основно за изкупуване на собствените си акции, завишавайки изкуствено тяхната цена, вместо да инвестират в разширяване на бизнеса. Малкия и среден бизнес го убиват Китай и Индия с малки изкючения в сферата на услугите, местно дребно производство и ИТ сектор свързан със софтуер разработки. За обикновенните хора като мен остават единствено балоните, но риска е огромен ако не развържеш навреме. Но това е спекулативно "инвестиране" в което стойност няма.
2
 
16
 
7
vzhekoff до: Ironhorse
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не говорих за БГ, а за ситуацията главно в Англия, ЕС и щатите.
Но то важи и за БГ, макар че тук ПФ са супер измислени (като и всичко друго).
Истината е, че лавината от (лоши) държавни дългове ще я платят и вече я платиха спестителите в общ план и всички, доколкото всички имат пенсионни натрупвания. Обама с цялата си политика натрупа 8 трилиона нови дългове и удвои държавния дълг. Всеки американец натрупа 25'000 $ нов дълг. Това при цена 0% на заемите. Кой ще го плати ? Всички чрез инфлацията. После г-жа професорката ще каже, че нямало значителна инфлация... Те и централните банкери пеят същата песен, но никой не им вярва...
3
 
13
 
6
s3 до: sdar
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Е ние нали точно това искаме? Да се стимулира потреблението с ниските лихви и хората да харчат повече за да растем?
Е да, ама човек има 1 стомах и не може да ма'а повече от заложеноето му по природа. Има и 1 тяло, т.е. 1 кола му е достатъчна, дрехите също не може да са много повече от нормалното. Е значи му остава харчи за други неща, като жилища за да запази парите си. Ето това се стимулира основно с ниските лихви, а после в Лондон се чудят защо цените на имотите били непосилни за младите ...
2
 
25
 
5
Ironhorse до: vzhekoff
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Браво ... мнението Ви ми хареса.
Та точно пенсионните фондове ( в БГ) са събирачи на едни пари, за които въобще не им пука.
Даже КФН са замислили да въведат такса % от набрания капитал, та да си купят нови офиси, коли, компютри и да си направят заплатите както в БНБ.
Не се шегувам !
А сметката ще платят, то се знае спестителите.