IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Криптовалутите крият сериозни рискове

Въпреки това руският президент смята, че Русия трябва да се възползва от преимуществата на новите технологични решения в банковата сфера

08:59 | 11.10.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <u>Снимка: Ройтерс</u></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Криптовалутите се превърнаха в пълноправно средство за плащане, но носят сериозни рискове от пране на пари и финансиране на тероризма, коментира руският президент Владимир Путин на време на форум за криптовалутите в Сочи, пише „Ведомости“.

"Все по-популярни, както е известно, стават виртуалните или по друг начин казано - криптовалутите, които в някои страни са станали или стават пълноправни платежни средства, както и инвестиционен актив. Въпреки това използването на криптовалути крие и сериозни рискове. Знам позицията на централната банка, говорихме с председателя ѝ на няколко пъти по този въпрос. На първо място това е и възможност за пране на пари от престъпни деяния, укриване на данъци и дори финансирането на тероризъм, и, разбира се, за разпространение на измами, при което обикновените граждани със сигурност могат да станат жертви", казва още президентът на Русия. 

Путин подчерта, че криптовалутите се издават от неограничен кръг анонимни субекти. По този начин купувачите на криптовалути могат да участват в незаконни дейности. Освен това няма обезпечение за този вид валути.

„Ние знаем, че много страни търсят подходи за това как да регулират обращението на тези криптовалути, едва сега започват да се създадат необходимите законодателни условия, законодателната регулаторна рамка“, казва Путин.

„Ние се нуждаем, въз основа на международния опит, от изграждане на една регулаторна среда, която ще позволи систематизиране на отношенията в тази сфера, да защитава, разбира се, интересите на гражданите, бизнеса, държавата, да дава правни гаранции за работата с иновативните финансови инструменти", посочва още той.

Той подчертава обаче, че Русия е длъжна да се възползва от преимуществата, които предоставят новите технологични решения в банковата сфера.

Дискусията се е провела по време на среща, посветена на използването на цифрови технологии във финансовия сектор и въвеждането на иновативни финансови инструменти. На нея са присъствали президентският съветник Андрей Белоусов, министърът на финансите Антон Силуанов, председателят на централната банка Елвира Набиулина и заместник-ръководителят на централната банка Олга Скоробогатова, както и главният изпълнителен директор на частната компания Qiwi Сергей Солонин.

Руската централна банка и нейният председател Елвира Набиулина се противопоставят на криптовалутата като парично средство. Централната банка би искала да ограничи работата на сайтове, които предлагат дигитални валути. „Ние вярваме, че за нашите граждани и фирми използването на такава криптовалута като обект за инвестиции носи ненужно увеличени рискове", коментира по-рано Сергей Швецов, първи заместник-председател на централната банка. "Не можем да осигуряваме пряк и лесен достъп на дребните инвеститори до такива съмнителни инструменти", обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
*** вече мина през тези "криптовалути",наречени пирамиди!Ама шарани много!Давайте си парите,за "изкопани","компютърни мощности"!След това ще ревете,че политиците са ви виновни,точно,както бабичките си хвърлят парите на ало измамниците!Не че и ФЕД не ви лъже,защото и там се "копае" виртуална реалност и се надуват виртуални балони,за да се заробват хептен реални амсалаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Каквото каже политик трябва се прави обратното :D. Ако кажат че се притесняват за гражданите си които купуват дадено нещо значи трябва да се купува. Ако кажат например както султан Ердоган спокойно дръжте си турските лири не ги обменяйте за имреалистически валути като еврото и долара бъдете патриоти значи трябва веднага да разпродадете турските си лири :Д. Имам много по - голямо доверие на далара еврото или лева отколкото на биткойна, но винаги е хубаво да има алернатива :). Хубаво е да имаш пари които никой по никакъв начин не може да ти ги бутне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Аз всяко злато от ФЕД, бих го разпробил, да видя какво е в средата, историята още помни :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
redcretin
преди 6 години
Вова финансиста ... майстор по всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Затова се "съгласиха" на "количествени улеснения" за да има как и с какво да си приберат златото от ФЕД макар и само част от него. Дойчовците помнят гигантското ЗАНУЛЯВАНЕ на рахсмарката и затова са алергични към всеки намек за инфлация. Но да не ги мислим, ние пак ще ду*аме супата с най-издути бузи...за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
Напълно съм съгласен с Вас ...Дойчовците са много уплашени от този вариант, щото са нетни кредитори на сума ти трилиони евра.Е, щастливците ще са гърците ... и подобни.Не случайно Шойбле изока миналата седмица, че наближава нова, много по-голяма финансова криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Lucifer
преди 6 години
Вярно, прави сте че напечатаните хартийки не струват даже колкото мастилото по тях, те също са и виртуални и финансират без проблем тероризъм, перат се безпроблемно и т. н. ....Но кой от вас си плати битовите сметки с Биткойн или злато???...а може би някой се разплати е МОЛа или в автосервиза с тях???... За съжаление сме принудени да се разплащаме с нищо необезпечени купони....понятията са тотално изопачени. От подобна ситуация изходът е само един-ЗАНУЛЯВАНЕ!!!-справка: БГ-1997г. Рано или късно идва часът на истината...този път много ще боли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 9
Ironhorse
преди 6 години
Цитат: "Освен това няма обезпечение за този вид валути."Хахахаха, охохохохохох, аааааааа ааААААААААААААААААБатюшка ша мъ умори от смях от сутринта хахаха, ритам падам от стола ;-)))Щото долара, еврото или рублата имат покритие хахахахахахахАААААААА пак паднах от стола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
"пране на пари и финансиране на тероризма"Да, сегашните валути напълно елиминират тоя риск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още