IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за строителство на жилища в Германия достигат 9-годишен връх през август

Регулациите, търсенето и предлагането увеличават разходите, твърдят от бранша

10:59 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Разходите за строителство на жилища в Германия достигат 9-годишен връх през август, показват данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Индустриалните асоциации обвиняват за това затрудненията в капацитета и новите регулации, допълва информационната агенция.

Разходите за жилищно строителство в най-голямата европейска икономика се увеличават с 3,1% през август в сравнение със същия период на предходната година, сочи статистиката. Това е най-резкият ръст от август 2008 г.

Германската икономика се очаква да нарасне с около 2% тази година, подпомогната от строителството, тъй като правителството увеличава разходите за инфраструктура и заради бежанците.

Хайко Щипелман, зам.-председател на германската организация на строителната индустрия, посочва, че по-високите разходи са резултат от търсенето и предлагането.

„Цените отразяват недостига, като се има предвид силата на строителния сектор", добавя той.

Строителната индустрия отново се разраства след години на бавен растеж, а броят на строителните работници се очаква да надхвърли 800 хил. души през следващата година за първи път от 2003 г. насам.

От строителната индустрия обаче отчитат, че броят на регулациите в сектора почти се е учетворил от 1990 г. насам. Затова строителната индустрия призовава правителството да не засилва регулациите, като например изискванията за енергоспестяването.

Разходите за изграждане на бизнес сгради също се увеличават с 3,3%.

Същевременно строителният сектор в Германия отчита ръст на приходите от 8% през юли в сравнение със същия период на предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още