IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелското разузнаване разкри, че руснаци ползват Kaspersky за хакерски атаки?

Възможно е да е открадната чувствителна информация от американските правителствени служби

11:51 | 11.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представители на израелското разузнаване, разследващи руски хакери, наети от правителството, са открили, че последните използват антивирусния софтуер Kaspersky Lab, който се ползва и от още 400 млн. души по целия свят, включително и от американските държавни институции, предава Ройтерс.

Израелските власти, които направиха пробив в мрежата на Kaspersky преди две години, след това предупредиха САЩ за руската намеса, посочва The New York Times, който първи писа по случая.

Това доведе до решението на Вашингтон миналия месец да нареди софтуерът на Kaspersky да бъде премахнат от компютрите на правителството.

Washington Post също писа по темата, отбелязвайки, че израелското разузнаване е открило в мрежата на Kaspersky инструменти, които могат да са само от Агенцията за национална сигурност на САЩ. След разследване тя откри, че инструментите са притежание на руското правителство.

В края на миналия месец Националният разузнавателен съвет на САЩ завърши класифициран доклад, който сподели със съюзниците от НАТО, в който се заключава, че руската служба за разузнаване „вероятно е имала достъп“ до базите с потребителски данни на Kaspersky, писа Washington Post.

Достъпът е можел да помогне за кибератаки срещу американските правителствени, търговски и индустриални мрежи за контрол, допълва изданието.

Според The New York Times руската операция, според няколко източници, запознати с въпроса, е откраднала класифицирани документи от служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, които са били неправилно съхранявани на компютъра му у дома, на който пък е инсталиран антивирусен софтуер на Kaspersky.

Все още не е публично обявено какви други американски тайни може да са открили руските хакери, които са използвали софтуера Kaspersky като нещо като Google за търсене на чувствителна информация, пише The New York Times.

Настоящите и бивши представители на правителството, които разкриват случая, са пожелали анонимност. Според вестника от Агенцията за национална сигурност и Белия дом са отказали да коментират случая, както и Израелското посолство в САЩ, докато руското посолство дори не е отговорило на запитванията за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
d333
преди 6 години
То и с операционните системи и бази данни на американските фирми също е ясно... Дупки отвсякъде, за да може, който има нужда, да попреглежда какво има из компютрите на тоя и оня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Ясна е работата с касперския :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още