IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гражданска отговорност" може да поскъпне с 200% за нарушителите

От началото на следващата година цената на застраховката ще се определя индивидуално за всеки шофьор

13:24 | 11.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Идеята е водачите на МПС без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която е в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%.

Това каза в ефира на bTV зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Тя обясни, че КФН дълго се е готвила за въвеждането на системата, при която застраховките "Гражданска отговорност" да са с индивидуални цени от догодина.

По думите на Ралица Агайн една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус” е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР.

Тя посочи, че при определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

„Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", обяви зам.-председателят на КФН.

Тя напомни статистически данни, че най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 милион в периода 2014-2017 г.

Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемането на предимство, рязката смяна на посоката на движение, неспазването на дистанция.

Агайн уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г.

„Целта не са по-високи приходи за застрахователите“, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Бонус-малус се предъвква от 20 години. Естествено че целта е мутроолигархията да дои още и още, да посочим само липсата на централен регистър за нарушенията за период над 3 години назад - та кои точно шофьори щели да получат намаление на ГО? То и без това е прекалено скъпо, предвид ограничената отговорност (до 10 ПЪТИ по-ниска от тази в ЕС). Ралица Агайн по-скоро да отговори защо съществува безумие като служебна дерегистрация при липса на ГО - и то само в уникалната бананова република на ЕС - България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още