IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото компенсира загубите след референдума в Каталуния

Единната валута беше подпомогната от утихващото напрежение в Каталуния

12:28 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Във вторник Уолстрийт отбеляза зелена сесия, а индексите достигнаха нови рекорди в очакване на сезона на финансовите отчети, в същото време обаче цените на облигациите се понижиха, след като лидерът на Каталуния се съгласи на преговори с Испания. Пазарът на петрол се стабилизира, а фючърсите повишиха цената си в очакване на балансиране на пазара, което помогна и на акциите на енергийните компании. На валутния пазар доларът изгуби позиции за трети пореден ден, а вчера зелените пари отстъпиха най-сериозно срещу еврото, което се изкачи до седмичен връх благодарение на добрите данни и на развитието на ситуацията в Каталуния. Самият факт, че Каталуния се съгласи да започне преговори с правителството в Мадрид беше възприет като положително развитие за противниците на референдума. Акциите на Стария Континент също се повишиха след новината.

Спекулациите относно забавянето на плана за данъчна реформа на Тръмп, както и силното евро, изпратиха долара по-ниско срещу кошницата от валути, допълнително отдалечавайки обменните курсове от 10-седмичните върхове, които зелените пари достигнаха. Третият пореден ден на понижения за доларовия индекс донесе спад от 0,48%, за да достигне до 93,06 пункта в ранните часове на сряда. Миналият петък силните данни помогнаха да бъде достигнат 10-седмичния връх, отбелязан на 94,26 пункта, през същия ден беше достигнато и най-високото ниво за последните три месеца срещу йената, а един долар достигна 113,44 йени. Йената напредна с 0,15% във вторник и достигна 112,3 йени за долар, щатската валута отчете понижения и срещу австралийския долар.

Големият победител на валутния пазар вчера беше еврото, което достигна седмичен връх във вторник, подкрепено от добър икономически фундамент, след като Германия отчете най-добрите данни за износа за последната година, а очакванията към ЕЦБ за отдръпване на стимулите растат. Октомврийският референдум в Каталуния измести фокуса към политическите новини, което доведе до спад на еврото от около 3% срещу долара в последния месец, но фокусът изглежда отново се измества към икономическите данни, което се оказва положително за валутата. На политическия фронт, лидерът на Каталуния се съгласи да суспендира резултата и да започне преговори с Мадрид, което даде тласък на единната валута, която напредна с 0,6% срещу долара и достигна 1,1813 долара за евро. Очакванията към срещата на ЕЦБ през октомври са за продължаване на стимулите, но евентуално намаляване на месечния обем.
Златото поскъпна за четвърти пореден ден и успява да поддържа стабилната негативна корелация с щатския долар, слабостта в който е двигател на поскъпването при благородния метал. Движението при долара помогна за достигане на 2-седмичен връх в понеделник, а във вторник спот цената се покачи с 0,2% и достигна 1 290,56 долара за унция. Декемврийските фючърси обаче не успяха да отбележат напредък през изминалата сесия и приключиха почти без промяна.

Ребалансирането на петролния пазар вече не изглежда толкова далечно, а цената отбеляза напредък от около 3% във вторник, след като Саудитска Арабия обяви съкращаване на износа с 560 000 барела на ден. В момента ОПЕК, заедно с Русия съкращават производството с около 1,8 милиона барела на ден, което прави допълнението от Саудитска Арабия значително. Цената на барел от сорта Brent се повиши с 1,9% и достигна 56,84 долара, а цената на барел от сорта WTI достигна 50,96 долара, след като се покачи с 2,8%.

Уолстрийт отбеляза сесия на повишения в очакване на сезона на корпоративните отчети, а новини около гиганта Wal-Mart изведоха индустриалния индекс Dow Jones на нов връх при затваряне, отчетен на 22 830,00 пункта.

Потребителските и енергийните компании в индекса S&P500 допринесоха най-много за неговото изкачване от 0,2% до нивото на затваряне от 2 550,00 пункта, а през деня беше достигнат и нов връх. Въпреки колебливото представяне на големите технологични компании, индексът Nasdaq напредна с 0,1% за деня и достигна  6 587,00 пункта.

Днес ще бъде излъчен протокола от предишното заседание на комисията за парична политика на Фед, едно изключително зорко наблюдавано събитие от страна на всички пазарни участници. Записът ще бъде достъпен в 21:00 часа българско време. На предишното заседание лихвения процент беше запазен. Инвеститорите ще се опитат да разберат мотивите и бъдещите очаквания, както и резултата от гласуването на това решение от комитета.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

На 6 октомври, публикувахме следния коментар
“[…]Обобщено:
Вариант първи: Понижение на двойката при отварянето на лондонската сесия, равна или по-слаба дата за NFP, тест на подкрепата – идеалния вариант за покупки.
Вариант втори: Консолидиране на двойката към текущите нива, пасивна лондонска сесия, тази пасивност издава важността на NFP за останалите участници на пазара, по-добри данни от очакваните – продажба с таргет около диагоналната подкрепа. Всякакви останали импровизации и хибриди между двата варианта ще бъдат нещо напълно естествено. Двата варианта са двете външни граници на дневната ни стратегия за тази двойка.”

Посочихме двата основни варианта, за които бяхме готови да реагираме. В крайна сметка неселскостопанската заетост в САЩ излезе по-слаба от очакваното и ние се оглеждахме за покупки на двойката. За тези, които са наблюдавали двойката според анализа ни от петък, са забелязали, че първо получихме кратко поевтиняване и след това започна, очакваното от нас, покачване. Въпреки че моментното поевтиняване създаде известен дискомфорт, дългите позиции се развиха по план.

GBP/CAD

На 5 октомври публикувахме идея за продажба:
„Цената се понижава към подкрепата около 1,6480. Ако видим пробив в низходяща посока, е много вероятно цената да тества и кръглата подкрепа при 1,6350. Разстоянието между двете нива е празна зона и ще търсим възможности за продажби.“
След пробив на подкрепата и задържане на цената под нея, последва понижение до кръглата подкрепа при 1,6350, това беше нашата цел за прибиране на печалбата.

USD/TRY

Краткосрочна идея за покупка
В петък публикувахме следния коментар:
„Изключително красива формация се наблюдава при тази двойка, сякаш наблюдаваме акция, а не валутна двойка. Пробивът на ясно очертаната съпротива ще бъде добър сигнал за покупки, особено ако NFP се окаже по-силно от очакваното. Така или иначе, общата тенденция на долара спрямо турската лира е възходяща. Първата ни цел ще бъде в зоната около 3,6345.“
Този трейд беше поредната възможност за класически “Day Trading” и най-приятното беше, че се реализира като такъв. Получихме чисто трейдърско движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още