IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите в ЕС с най-силен ръст на цените на жилищата

Годишното повишение на цените на имотите у нас през второто тримесечие достига 8,6% при средно за ЕС от 4,4%

16:11 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-бърз годишен ръст на цените на жилищата, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие на страната спрямо същия период на 2016 г. ръстът на цените на жилищата у нас достига 8,6%. Това представлява леко забавяне в сравнение с първото тримесечие, когато беше отчетено увеличение от 9%.

През второто тримесечие спрямо първото цените на жилищата се повишават с 2,4%, сочат още данните.

Лидер по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС е Чехия с 13,3%, следвана от Ирландия с 10,6%, Литва с 10,2% и Латвия с 9,6%. След това са България и Швеция с по 8,6%.

Годишен спад на цените на жилищата е отчетен само в Италия – 0,2%.

За тримесечието най-силен ръст на цените на имотите е регистриран в Латвия – 6,1%, следвана от Словакия с 5,6% и Румъния с 4,9%. Понижение е отчетено в Унгария (-1,5%) и Белгия (-0,7%).

Средно в ЕС годишният ръст на цените на жилищата през второто тримесечие достига 4,4%, а в еврозоната – 3,8%. За тримесечието цените се увеличават със съответно 1,8% и 1,5%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още