IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централите от Маришкия басейн имат общ консултант за дерогациите

Анализират се ползите и нужните разходи от новите екологични норми на ЕС за големите горивни мощности

18:05 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четирите въглищни централи в Маришкия басейн - държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2, както и ТЕЦ AES Гълъбово, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ "Брикел" са избрали общ консултант, който ще им помогне в изготвянето на стратегията, с която да бъде поискана дерогация от новите европейски правила за чистотата на въздуха.

Това съобщи изпълнителният директор на AES България Иван Цанков пред журналисти.

Преди броени месеци Европейската комисия (ЕК) реши да постави по-стриктни изисквания към големите горивни централи и по-специално за емисиите серен диоксид, живак и азотни окиси. Новите изисквания ще засегнат сериозно българските въглищни централи, защото заради качеството на местните въглища те ще трябва да направят сериозни инвестиции, за да покрият нормите.

Консултантът, който са наели четирите централи, ще оцени ползите за обществото, тоест дали ефектът от новите изисквания ще е пренебрежимо малък за околната среда спрямо допълнително направените инвестиции за тяхното изпълнение. Това е от значение за дерогацията, която собствениците на горивните мощности се канят да поискат от Брюксел.

Анализ за нужните инвестиции ще бъде направен за всяка една от централите, както и за целия регион.

Самите централи трябва да поискат отлагане на прилагането на правилата, а не националните власти, макар и Министерството на околната среда и водите, което е водещото в този казус, както и енергийното министерство да декларираха своята готовност да помогнат на бизнеса, особено що се отнася до въглищните централи, които са базови енергийни мощности за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още