IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозният икономически потенциал на Африка

Континентът има най-висок дял в световен мащаб на трудоспособни лица от населението – 22% в процес на стартиране или управление на нов бизнес

18:04 | 11.10.17 г. 1
<p>
	Модел се подготвя за модно ревю в Найроби, Кения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Модел се подготвя за модно ревю в Найроби, Кения. Снимка: Ройтерс

През последните години африканската икономика върви устойчиво по пътя на икономическия просперитет. Ако през 1999 г. 58% от африканците живеят с по-малко от 1,90 долара на ден, то през 2011 г. този дял намалява до 44%, а в същото време африканското население се повишава от 650 млн. до 1 млрд. души. При запазване на този тренд абсолютната бедност в Африка ще е спаднала до 24% през 2030 г., сочат данни на Foundation for Economic Education (FEE).

В основата на подобряването на икономическото благосъстояние на африканските страни стоят предприетите икономически реформи и плодовете на капиталистическата система. В подкрепа на това е и огромният предприемачески потенциал, с който разполага африканската икономика.

В последния годишен доклад за икономическите перспективи на континента, изготвен от Африканската банка за развитие, Африка има най-висок дял в световен мащаб на трудоспособни лица от населението – 22%, които са в процес на стартиране или управление на нов бизнес, измерено по показател Total Early-stage Entrepreneurial Activity indicator (TEA).

Възможността за развитие на предприемаческа дейност дава основа за увеличаването на заетостта. Проучвания на Световната банка показват, че малкият бизнес – компании, които разполагат с не повече от 20 служители с трудов опит под 5 години, формира най-голям дял на откритите нови работни места.

След финансовата криза през 2007-2008 г. преките чуждестранни инвестиции към Африка нарастват с 22% в периода 2010-2014 г. на фона на високия икономически ръст на континента, увеличаващото се население, нарастващия дял на средната класа, политическата и икономическата стабилност, се посочва още в доклада на Африканската банка за развитие.

Голяма част от притоците на чужди инвестиции през този период се дължат на добивната промишленост, най-вече в Алжир и Египет в Северна Африка, Гана и Нигерия в Западна Африка, Чад и Конго в Централна Африка и Ангола, Мозамбик в Южна Африка. Сривът на суровините бележи свиването на чуждите инвестиции на контитента през 2015, но отваря нов хоризонт пред държавите в контитента – диверсифициране на инвестициите в индустриалното производство, сектора на услугите и инфраструктурата.

През 2016 десет страни се открояват като инвестиционна дестинация и формират 92% от чуждестранните капиталови инвестиции на континента - Египет, Мароко, Ангола, Гана, Мозамбик, Етиопия, Южна Африка, Нигерия, Танзация и Кения. Страните привличат инвестиции в редица сектори – от автомобилната индустрия, през строителния, транспортния и сектора на телекомуникационните услуги  до финансовите услуги.

 

Източноафриканската страна Етиопия, например, има потенциал да се превърне в производствен хъб на Африка. С откриването на индустриалния парк Hawassa Industrial Park през 2016 г. успява да привлече производствени компании от Китай, Етиопия, Индонезия и САЩ.

Законодателната рамка и условията за правене на бизнес в Кения също я открояват като предпочитана инвестиционна дестинация. През 2015 тя се нарежда на второ място в привличането на ПЧИ след Южна Африка, генерирайки 12,44% от общия обем инвестиции на континента в области като финансовите услуги, бизнес услугите, телекомуникационния сектор, недвижимите имоти.

Африка отчита напредък и в търговската сфера. През последните две десетилетия търговският обмен между Африка и останалия свят се е увеличил четирикратно. 

Перспективите пред континента изглеждат оптимистични, но за да продължи икономиката да нараства африканците трябва да продължат с ключовите реформи. Не трябва да забравяме, че световната икономика се променя и глобалната конкуренция продължава да нараства - предизвикателство пред африканската икономика, но и нейна голяма възможност. 

Темата за икономическия потенциал на Африка ще бъде част от предстоящата конференция The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria. Повече за събитието може да видите ТУК!

 

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Поздравления за статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още