IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Василева: Стрес тестовете доказаха стабилността на банковата система в България

Според изпълнителния директор на ПИБ 2017 г. е годината, която бележи раздвижване в банковата активност

22:20 | 11.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След последните години на застой в кредитирането и след като преминаха успешно стрес тестовете, които доказаха стабилността на банковата система в България, със сигурност 2017 г. е годината, която бележи раздвижване в банковата активност. Това каза изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Севдалина Василева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това естествено ни радва. И до голяма степен е свързано с развитието на икономиката на страната, тъй като банките са неразривно свързани с макроикономическата перспектива“, коментира Василева.

По думите ѝ ръстът от 3,9% на БВП за 2016 г. и последните прогнози на Министерството на финансите за растеж от 4% са обнадеждаващи числа, свързани с намаляваща безработица и повишаването на реалния доход.

„Добрата новина за нас, банкерите, е, че ръстовете се дължат на вътрешното търсене и потребление, зад което стои очевидно повишено доверие на домакинствата“, добави тя.

Що се отнася до рисковете, Василева посочи, че България е свързана икономика с икономиката на ЕС - има много обмен, както външнотърговски, така и по отношение на регулациите на европейския банков пазар.

„През годините се оказа, че българските банки са доста устойчиви и гъвкави. Стрес тестовете показаха изключително стабилна система с капитализация над 22% и ликвидност над 25%. Така че смятаме, че можем да управляваме рисковете добре“, заяви финансистът.

Василева коментира още, че присъединяването на България към валутния механизъм и еврозоната е ход, който е част от приемането ни в ЕС, така че страната ни стратегически ще трябва да поеме по този път.

„Ние приемаме това като много положителен ход, който ще допринесе за подобряването на конкурентоспособността на българската икономика“, каза тя.

Видео с разговора можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Ами КТБ беше обявена за банка-отличник непосредствено преди да я затворят. Ако не са били стрестестове, сигурно са били тестдрайвове. Какво значение има разликата в понятията. Всички банки са еднакво несигурни, най-сигурен е стерилизираният буркан. Банката е по-несигурна и от надеждите на кралица Елизабет да получи оргаззъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Belcho
преди 6 години
Абе вие двамата ако толкова много разбирахте щяхте да изкарвати пари, а не да висите по форумите и да си чешете езиците. Между другото, само за информация, стрестестовете се проведоха 2016 г., а КТБ я затвориха 2014 г. Така че това, което казва Dimat изобщо не е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Много си прав, друже. Стрестестовете не са нищо по-различно от листовките за изпит пред КАТ - слагаш шаблона и го изкарваш. И тук набиват шаблони и тестът минава. Но, я удари банката с вестник и виж какво става - капиталовата адекватност е 10%. Елитът като си прибере парите и за останалите остава да вземат сакото на шефа на надзорния съвет на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
Аха!Малко преди да рухне КТБ,след един такъв "феноменален" стрес тест,беше обявена за отличник,а каква стана след това!Така,че,препоръчвам ви,протоколите от тези стрес тестове,да си ги печатате на тоалетна хартия,че поне да влязат в реална употреба!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още