IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18% от българите във Великобритания работят във финансовия сектор

Данните на британската статистика показват съществен ръст на българите и румънците на Острова след 2014 г.

10:12 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възможността за свободно движение на работниците от България и Румъния във Великобритания беше посрещната с опасения за огромна мигрантска вълна от двете най-бедни страни от ЕС. На Острова се притесняваха, че социалната им система няма да издържи на идващите българи и румънци, които няма да работят и ще разчитат на социални помощи.

Тези страхове донякъде се сбъдват - броят на чуждите граждани от тези две държави расте с 80% между 2014 и 2016 година. 79% от тях обаче работят. При това, както показват данните на статистиката, 18% от българите на Острова всъщност са заети в една от най-добре платените области - финансовата индустрия и банковия сектор.

Специалният доклад на статистическия институт на Великобритания показва, че в началото на 2014 година на Острова са живели 230 хил. българи и румънци. Към края на 2016 година броят им вече е 413 хил. 79% от тях са граждани на Румъния.

Стастическият институт цитира данни на ООН, според които към 2015 година 1,2 млн. родени в България и 3,4 млн. родени в Румъния хора живеят в държава, различна от родината си.

Увеличаването на гражданите на двете страни във Великобритания се обяснява с отпадането на всички ограничения за работниците от двете държави, които станаха част от ЕС през 2007 г.

Британските власти се възползваха от всички законодателни възможности в общността, за да ограничат свободното движение на трудова сила от България и Румъния с мотива, че трябва да защитят икономиката си от огромна вълна мигранти от двете най-бедни държави в ЕС. В крайна сметка обаче през 2014 г. всички ограничения отпаднаха.

Анализите показват, че във Великобритания пристигат основно българи и румънци в трудоспособна възраст - 81% са на възраст между 16 и 64 години. Всъщност подобни са данните и за гражданите на другите европейски държави - 73% са в трудоспособна възраст.

Възраст на българите и румънците, които живеят във Великобритания, 2014 - 2016 г.

79% от българите и румънците във Великобритания работят, като най-често те намират работа в сектори като строителство, хотелиерство и рестораньорство - общо 23% от българите и румънците във Великобритания са заети именно в тези индустрии. 18% от българите и 14% от британците работят във финансовата индустрия и банковия сектор.

Разпределение на българите и румънците по сектори, в които работят

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още