IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ заговори за удължаване на стимулите

В по-спокойна пазарна среда инвеститорите са по-търпеливи и могат по-добре да оценят стимулите, твърди Петер Прат

10:24 | 12.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат. Снимка: Ройтерс

Когато банкерите на Европейската централна банка (ЕЦБ) се срещнат след две седмици, за да обсъдят своята политика, поне един от тях може да настоява да разкрие някои подробности за това как да се реинвестират натрупаните по време на количественото облекчение дългове.

„Трябва да комуникираме повече портфейла за реинвестиране и вероятно ще го направим в близко бъдеще", каза главният икономист на институцията Петер Прат по време на конференция в Ню Йорк в сряда, цитиран от Bloomberg.

„Всички на пазара се опитват да отгатнат колко, така че по някое време трябва да представим поне цифрите. Напълно подкрепям това", каза той, без да уточни повече подробности.

Главният стратег на банката намери и нови аргументи за един удължен период на оспорваната от Германия политика на покупки на облигации. В по-спокойна пазарна среда инвеститорите били по-търпеливи и можело по-добре да оценят стимулите, „породени от плана за покупки, който излиза отвъд времеви период“, поясни той. 

В речта си Прат не стигна до там да се изкаже за по-голямо разширяване на срока за покупките с по-малък месечен обем. Но той отбеляза, че еврозоната се представя икономически най-добре от доста години. Възстановяването е солидно, потвърди той. 

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви наскоро, че централната банка ще вземе решение за бъдещето на програмата за облигации при своето редовно заседание на 26 октомври. Очаква се банкерите да решат дали да продължат покупките си за кратък период от време със сравнително висок месечен обем или по-скоро да удължат покупките за по-дълъг период с доста малък месечен обем.

Според източници на Ройтерс централните банкери вече са дискутирали различни модели за ограничаване на покупките от януари. В момента програмата е най-силният инструмент на централните банкери в битката им срещу ниската инфлация. 

Централните банки в региона понастоящем купуват дълг за 60 млрд. евро на месец, но се очаква сумата да бъде намаленa след края на тази година. Според сегашните планове в края на декември 2017 г. програмата ще достигне обем от 2,3 трлн. евро. А инвеститорите търсят знаци за това в каква посока и с каква скорост ще поеме ЕЦБ, ако и когато започне да постепенно да затяга извънредните си стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
По-важното е, че вече доста се балонизираха нечии сметки из офшорните зони... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
osoitza
преди 6 години
накрая ще реве някой но да видим кой.... много и евтини пари за дълго време неминуемо ще доведът до балонизиране на някои сектори от икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още