IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 млн. лева са задълженията на българските общини

Финансовата децентрализация не е приоритет на правителството, смятат в НСОРБ

09:53 | 12.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Задълженията на българските общини остават без съществена промяна - към 200 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова пред БНР.

Тя посочи, че предизвикателствата към българската община остават - основно с разплащанията към доставчици на услуги, както и за предстоящия зимен сезон, макар че парите за зимно поддържане са увеличени.

От Сдружението настояват за по-ясна система за разпределение на допълнителните средства от държавния бюджет към местните власти. "Това е публичен ресурс", припомни Чавдарова и допълни, че от Сдружението водят преговори всяка година с Министерството на финансите и за увеличаване на допълнителните средства към общините.

Тя обясни още, че финансовата децентрализация не е приоритет на правителството и местните власти правят всичко възможно да увеличават своите приходи.

По данни на Сметната палата броят на общините с високи дългове се увеличава. Към януари 2017 година 56 от 265-те общини в България имат задължения, които надхвърлят 30% от приходите им през периода 2015 - 2017 година.

По повод излезлите факти за скандални назначения на общинско ниво, Чавдарова каза: "Ние не се интересуваме от това кой на кого е кум и кой - сват, а дали е компетентен и може да отговаря на нуждите на хората". За нея са необходими цялостни мерки за намаляване на корупцията навсякъде. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още