IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Икономическият ръст не е само числа, а трябва да се усети от хората

Европейското или националното финансиране ще бъде отпускано спрямо ефектите за икономиката и обществото, обещава гръцкият премиер

17:26 | 12.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж трябва да се усеща в ежедневието на хората, а не просто да присъства в статистиката, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на реч в Тесалия, пише Ana Mpa. Той представи плановете на правителството си за развитие на региона.

"От ключово значение е ръстът не просто да е числа, а да се усеща в ежедневието на хората. Искаме този ръст да бъде честен - ако икономическият растеж не е честен, то по-добре въобще да го няма", каза още той.

2017 година ще приключи с по-голям ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от предвижданото от Международния валутен фонд (МВФ), отбеляза гръцкият премиер, намеквайки за разминаванията в оценките на институцията и европейските кредитори за развитието на гръцката икономика. Ципрас очаква и че през 2018 година Атина отново ще надмине прогнозите на институциите.

Като начин за постигане на икономическия растеж в правителството на южната ни съседка виждат подкрепа за развитието на предприемачеството, както и създаване на продукти с висока добавена стойност. Въпросът не е да подкрепяме специфични сектори за сметка на други, обясни премиерът и даде за пример програмата за развитие на селските региони, която вече ще бъде развивана към "периферията" на сектора.

"Всички програми с европейско или национално финансиране ще бъдат внимателно анализирани от гледна точка на ефекта за икономиката и обществото", обеща още Ципрас.

Конкретните мерки за развитието на селското стопанство в южната ни съседка ще включват подкрепа на младите фермери и рестарт на колективните схеми между производителите.

Правителството ще приеме нови регулации, които да гарантират качеството на продуктите и защитата на потребителите, както и ще поведе битка с незаконната търговия със селскостопански продукти, стана ясно от думите на гръцкия премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Ами ако не е кух/измислен, ще се усети - нали зад него стоят повече произведени и продадени стоки, повече сделки, оборот и т.н. После и директорите/управителите ако не са *** и разпределят надолу - ще се усети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още